Заблоковано $1,34 млрд на рахунках офшорних компаній, пов’язаних з Януковичем, — Яценюк


Служба фінансового моніторингу виявила 42 компанії-нерезидента, пов'язані з родиною екс-президента Віктора Януковича, $ 1 млрд. 340 млн. коштів на рахунках заарештовано

Про це сьогодні на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає Еспресо.TV з посиланням на ЛігаБізнесІнформ.

"Наша фінансова розвідка ... виявила 42 компанії-нерезиденти, зареєстровані на Кіпрі, у Панамі, Великобританії, Белізі, Сейшелах, які напряму пов'язані з Віктором Януковичем і його найближчим оточенням. Вищевказані компанії з 2010 по 2013 роки через рахунки, відкриті в банках одній з сусідніх країн, в цілому перерахували суму у розмірі 16 млрд. грн.", - сказав Яценюк.

За словами прем'єра, у співпраці з фінансовими розвідками США, Великобританії, Латвії, Кіпру та Панами Україна виявила всі вищевказані офшорні компанії, встановлені всі прізвища високих посадових осіб та уповноважених ними людей на управління компаніями і засобами. Державна служба фінмоніторингу заблокувала кошти на рахунках 19 компаній-нерезидентів.

"Загальна сума заблокованих коштів становить 1 млрд. 340 млн. доларів США", - зазначив він.

Матеріали розслідування передані до Генеральної прокуратури, рішенням суду підтверджений арешт цих коштів.

"Окремо хочу відзначити, що значна частина цих коштів через офшорні компанії прямувала на придбання облігацій внутрішньої держпозики України і ще Україна на вкрадені ними гроші платила до 19% річних доходу", - сказав він.

Яценюк звернувся до Генпрокуратури, СБУ і судів з вимогою всі заарештовані кошти офіційно повернути до держбюджету.

"Мова йде про мільярди доларів, які заарештовані, знаходяться на рахунках. У нас є всі докази того, що це вкрадені кошти в українців. Тому ми очікуємо завершення судового розгляду і на найактивнішу роль органів прокуратури в завершенні розслідування та повернення коштів у власність українського держави ", - додав прем'єр.