Зеленський оголосив друге питання національного опитування. Воно стосується Донбасу


Президент Володимир Зеленський озвучив друге запитання із загальнонаціонального опитування, яке проведуть в Україні в день місцевих виборів — 25 жовтня.

Про це повідомляє Офіс президента, пише Громадське.

«Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?», — запитав Зеленський.

Загалом питань має бути 5. Вчора Зеленський озвучив перше — «Чи потрібно запровадити довічне ув’язнення за корупцію в особливо великих масштабах?»

Що таке вільна економічна зона?

Це частина території країни, виділена із загального митного кордону держави, яка має свободу в господарських питаннях, з особливим режимом управління і пільговими умовами діяльності.

Про створення такої зони регулярно заявляють політики, зокрема глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук казав, що потрібно створити ВЕЗ на підконтрольних і непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей.

Підтримав таку ідею учасник української делегації в ТКГ Сергій Гармаш. За його словами, вільна економічна зона може спершу з'явитися на підконтрольних територіях Донбасі, а після звільнення окупованих територій — ВЕЗ пошириться на весь регіон.

«Йдеться про контрольовану територію. Ця територія постраждала від війни... Туди не хоче вкладати гроші бізнес, тому що це ризиковано. Для того, щоб бізнес з усієї України хотів туди вкластися, і планується створити ВЕЗ. Це не для місцевих, а для всіх українців та іноземних інвесторів, які захочуть ризикнути і вкластися на пільгових умовах у цей регіон», — пояснював Гармаш.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповідав, як мають працювати ВЕЗ на Донбасі. Зокрема він казав про податкові пільги, преференції для початку та ведення бізнесу в регіоні. Конкретні кроки мали представити Мінекономіки та Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій. Також, за словами Шмигаля, вільна економічна зона — це 15-20-кілометрова зона в межах лінії розмежування.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!