Жиріновський оголосив Третю світову. Польща вимагає пояснень


Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікроський викликав до себе «на килим» посла Росії у Варшаві Олександра Алєксеєва. Останній мусив відповідати за брутальні заяви депутата Держдуми РФ Володимира Жиріновського, спрямовані проти Польщі.

Нагадаємо, що в понеділок на державному каналі «Росія-24» лідер ЛДПР заявив буквально таке: «Прибалтика, Польща – вони взагалі приречені. Вони будуть зметені з лиця землі. Там нічого не залишиться. Нехай вони одумаються, керівники цих маленьких карликових держав, як вони підставляють себе! Тому тут, звичайно, Америка - нічогісенько їй не загрожує, вона далеко, а от східноєвропейські країни самі себе ставлять, так би мовити, під загрозу повного знищення. І винні тільки вони. Тому що ми не можемо допустити, щоб з їх території злітали ракети, літаки, спрямовані в бік Росії. ми повинні будемо їх знищити за півгодини до зльоту. А для цього ми повинні будемо здійснити килимові бомбардування, які виключають, що десь залишиться хоч одна пускова установка, хоч один літак. тобто, Прибалтики немає, Польщі немає. Нехай НАТО терміново проситься на переговори з нашим міністром закордонних справ. Тоді ми зупинимося . А так ми будемо змушені провчити і ще раз влаштувати їм травень 45-го року».

Що більше, Жиріновський зазначив, що рішення щодо початку Третьої світової війни вже ухвалене «однією людиною – главою Російської держави». Для переконливості він провів історичні паралелі: «Як це було в Першій світовій війні, Микола Другий ухвалив остаточне рішення, як у Другій світовій війні – всі правильні рішення і остаточні ухвалював Сталін, так і зараз. Третя світова війна – головне рішення. Я впевнений, що воно вже ухвалене».

Звичайно, до Жиріновського ми звикли ставитися як до паяца, заяви котрого не варті більше, ніж крики базарної бабки. Але останні події в Україні дали нам привід радикально змінити ставлення до його «комічних» заяв.

Пригадаймо, все те, що говорив Володимир Вольфович ще в січні-лютому на різноманітних ток-шоу, згодом було реалізовано на практиці. Він заявляв, що Росія висадить свої десанти в Криму й поверне його Росії. Ми сміялися з цих погроз, усвідомлюючи всю їхню абсурдність. А вже у березні сміятися нам раптово перехотілося. Виявилося, що Жиріновський фактично проанонсував сценарій анексії півострова.

Потім він говорив про танки й артилерію, яка йтиме звільняти Новоросію. І згодом ми побачили реалізацію цього плану.

Польський політолог доктор Роберт Собєх переконаний, що Жиріновський не є відокремленим в своїх заявах від процесів планування, які відбуваються в Кремлі та Міністерстві оборони Росії.

Собєх вважає, що словами російського політика не можна легковажити, навіть попри те, що в них присутнє певне перебільшення. «Те, що говорить Жиріновський, очевидно трохи переграючи, дуже добре вписується в спосіб мислення значної частини росіян. І це – найбільше занепокоює», – застерігає політолог.

Апеляція до царя і Сталіна, на думку польського політолога, це елемент все ще живого серед росіян ширшого стереотипу, що їхня Росія завжди була наддержавою. «Агресія в Україні ніби знову продемонструвала силу цієї держави», – зазначив доктор Собєх.

З одного боку навряд чи полякам варто дійсно готуватися до килимових бомбардувань їхньої території, як погрожував лідер ЛДПР. З другого – ця заява є добре продуманим сигналом, спланованою провокацією у загальній стратегії Кремля. А тому до таких заяв все ж треба ставитися серйозно.

 «Жиріновський вже давно не є варягом. Це такий тип продуманої провокації. Він нахабним чином робить такі заяви, які не дозволяє собі Кремль. Його слова про Третю світову війну є перебільшенням, але правда полягає в тому, що Росія проводить дії воєнного характеру, а її підтримка сепаратистів є доконаним фактом», – вважає депутат Сейму РП від урядової Громадянської платформи Анджей Галицький.

Як саме точилася розмова між міністром Сікорським та послом Алєксєєвим – залишилося в таємниці, попри палке бажання журналістів дізнатися. Шеф польської дипломатії лише зазначив: «Жиріновський не є рядовим депутатом чи приватною особою. Тому ми повинні висловити свій офіційний протест Москві щодо його скандальних висловлювань».

zaxid.net