ЗМІ: Байден на саміті G7 підтримав навчання українських військових на F-16


Під час зустрічі з лідерами G7 президент США Джозеф Байден заявив, що Вашингтон підтримує спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках F-16.

Про це високопоставлений чиновник адміністрації президента повідомив CNN.

Сторони попередньо домовилися, що навчання можуть організувати в одній з країн Європи, але американські інструктори можуть брати участь. За словами джерела, підготовка до навчань може зайняти кілька місяців, але за оптимістичними прогнозами — кілька тижнів.

В Білому домі наголошують, що дискусії щодо вдосконалення українських Повітряних сил "відображають довгострокову відданість Україні". Загалом США з союзниками зосередилися на забезпеченні України переважною більшістю систем, озброєння та навчання, необхідних для проведення наступальних операцій.

Рішення знаменує собою різкий поворот для Байдена, який раніше цього року заявив, що не вірить, що Україні потрібні F-16. Рішення підтримати навчальну ініціативу було прийнято дуже швидко, за словами офіційних осіб, і було прийнято Байденом після зустрічі з лідерами G7 у Хіросімі, Японія, де тема F-16 для України була ключовим пунктом обговорення. Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак останніми днями особливо наполегливо наполягав на тому, щоб країни, у яких є літаки, відправили їх в Україну, щоб країна могла краще захищатися від щоденних повітряних атак Росії.

«Оскільки навчання відбуватиметься протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішуватиме, коли насправді надати літаки, скільки ми надамо та хто їх надасть», — сказав чиновник.

У березні США прийняли двох українських пілотів на військовій базі в Тусоні, штат Арізона, щоб оцінити їхні навички за допомогою авіасимуляторів і оцінити, скільки часу їм знадобиться, щоб навчитися керувати різними військовими літаками США, включаючи F-16. Конгрес заклав гроші в бюджеті на 2023 рік на таке навчання.

CNN повідомило в четвер, що адміністрація Байдена повідомила європейським союзникам, що США дозволять їм експортувати винищувачі F-16 в Україну, повідомили джерела, знайомі з обговореннями, оскільки Білий дім зазнає все більшого тиску з боку членів Конгресу і союзники допоможуть Україні придбати літаки на тлі посилення російських повітряних атак.

Кілька європейських країн постачають F-16 американського виробництва, включно з Нідерландами, і заявили про готовність експортувати деякі з них в Україну. Але США повинні були б схвалити цю передачу третім сторонам через чутливу американську технологію літаків.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак в Twitter зазначив, що Велика Британія працюватиме разом із США та Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб Україна отримала бойову авіацію.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!