Звички в харчуванні, які негативно впливають на ваш настрій


Якщо ви помічаєте, що посеред дня у вас погіршується настрій, та ще й без причини на це, варто переглянути свій раціон.

Люди вважають, що здорове харчування забезпечить їм здорове тіло. Попри те, що це правда, чи знали ви, що здорове харчування означає також здоровий психологічний стан? У всіх бувають дні, коли нам справді добре, ми сповнені енергії, позитивні, задоволені і збалансовані. Однак інколи настають моменти, коли ми почуваємось млявими, втомленими та пригніченими без будь-яких вагомих причин на це. Чому так відбувається?

У статті від сайту Мізки.com про зв’язок між раціоном та поганим настроєм, адже наші звички в харчуванні можуть негативно впливати на нього.

1. Залежність від кофеїну

Інколи кава — це єдиний спосіб домогтись від себе щось зробити протягом дня. Але, випивши горнятко кави перед роботою, після обіду ми знову почуваємось непрацездатними, і тягнемось за ще однією “дозою”. А все тому, що кофеїн не робить того, чого ми від нього очікуємо, проте може негативно впливати на наш мозок.

Коли ми відчуваємо необхідність в кофеїні кожного дня, функціонування тіла починає залежати від нього. Згідно з даними The Journal of Young Investigators, відсутність кофеїну сприяє зниженню серотоніну, який буде викликати занепокоєння, дратівливість та нездатність зосередитись.

2. Раціон з надмірною кількістю цукру

Ми всі добре знаємо, що не варто вживати цукор в великій кількості. Серотонін відіграє вирішальне значення в регулюванні функцій людського організму, в тому числі сну, больового контролю, травлення.

Низький рівень серотоніну може також бути пов’язаний з ослабленням імунної системи.

Через підвищення кров’яного тиску підвищується також вироблення кортизолу, а він, своєю чергою, може сприяти збільшеному виробленню гормонів щитовидної залози, викликаючи проблеми з травленням, а ще — з репродуктивною системою.

3. Вживання алкоголю

Більшість із нас знають, що алкоголь — заспокійливий засіб, та ми п’ємо, не замислюючись над наслідками: через нього уповільнюються думки, мова, рухи.

Зловживання алкоголем сприяє тимчасовому підвищенню рівня серотоніну в мозку, проте він також впливати на рецептори, викликаючи його зменшення.

4. Споживання великої кількості смаженої їжі

У всіх нас бувають погані дні, і тоді ми намагаємось зробити все, щоб почуватись краще, а тому — балуємо себе випічкою, морозивом, чипсами. Однак скажіть чесно — чи справді після поїдання цих продуктів ви почувались краще? Зазвичай, відчуття задоволення триває лише в момент поїдання їжі, а як тільки він минає — ми шкодуємо про це. Ви собі навіть не уявляєте, що ці продукти роблять з вашим психічним здоров’ям!

Окрім того вони викликають збільшення ваги, сприяють появі депресивного стану.

5. Споживання солі

Якщо ви споживаєте сіль у великій кількості, вашому серцю важче працювати. Тому під час приготування їжі вдома, замість солі додавайте лише трави та спеції для аромату.

6. Відсутність сніданку

Багато із нас уже звикли замінювати сніданок на каву, тому що нема часу або зранку не відчувається голод. Однак це може призвести до пониження рівня цукру в крові, через що мозок буде працювати повільніше.

Причина, чому ви не відчуваєте голоду, полягає в тому, що організм звик не їсти в цей час. Та ця звичка з часом може призвести до проблем. Тому не лінуйтесь приготувати собі легкий сніданок, ваше тіло і розум подякують вам за це.

А тепер перейдімо до приємнішої частини статті, а точніше — до продуктів, завдяки яким ваш настрій може покращитись. Отож, не забувайте вживати:

  • зелень;
  • волоські горіхи;
  • авокадо;
  • ягоди;
  • гриби;
  • цибулю;
  • помідори;
  • квасолю;
  • насіння;
  • яблука;
  • жирну рибу.

Ми не збираємось звинувачувати вас в тому, що ваше погане самопочуття було спричинене неправильним харчуванням. Зараз ви, мабуть, й самі усвідомлюєте існування зв’язку між ним та вашим самопочуттям, а тому розумієте, що настав час вжити заходів, щоб завжди почуватись добре!



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!