Звинувачення «свободівця» Осуховського підтверджуються: ДПЗКУ усвідомлено роблять банкрутом


Багатомільярдний контракт України з Китаєм на поставку зерна був свідомо змінений у березні цього року під керівництвом народного депутата Івана Мірошніченка з фракції «Самопомочі»

З невідомих причин, до угоди були внесені зміни, згідно з якими ДПЗКУ різко ослабила свій статус в проекті і усвідомлено пішла на втрату доходів на користь китайців, повідомляє«Слово і Діло».

За базовою угодою тонна української кукурудзи в квітні-травні 2015 мала коштувати 329 доларів. Виходячи з нового механізму ціноутворення, її будуть продавати по 188. Тобто, керівники ДПЗКУ та МінАПК свідомо пішли на значне зниження ціни. У масштабах 15-річного контракту ці цифри колосальні: з урахуванням обумовлених обсягів продажу зерна, збитки становитимуть не менше 7 мільярдів доларів. Можна тільки уявити, як тріумфували китайці, для яких ціни в закупівлі завжди були вищі, ніж для будь-якого іншого ринку.

 

 

 

Сторони прибрали з Генеральної Угоди ще одне дуже важливе положення: якщо китайське підприємство на якомусь етапі не зможе викупити зерно в ДПЗКУ, то остання фактично не матиме можливості самостійно його реалізувати. Це може призвести до блокування роботи елеваторів і портів через те, що вони будуть завантажені товаром, а також до зупинки торговельної діяльності та неможливості обслужити валютний кредит експортно-імпортного банку Китаю.

Угода була підписана під час візиту до Пекіна української делегації 18-19 березня. Окрім в. о. голови правління ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Валерія Томіленка та першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослава Краснопольського, до Пекіна чомусь поїхав і член профільного комітету ВРУ Іван Мірошніченко, пов'язаний бізнес-інтересами і з Томіленком, і з нинішнім міністром АПК –Олексієм Павленком.

Як повідомлялося раніше, наприкінці квітня Валерій Томіленко з власної волі залишив посаду керівника ДПЗКУ. «Треба питати прокуратуру і правоохоронні органи, чому досі немає жодних результатів», – заявив нардеп Олег Осуховський у четвер увечері в ефірі телеканалу NewsOne.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українсько-китайський продовольчий контракт перебуває під загрозою зриву, а Києву загрожують багатомільярдні збитки. 8 травня народний депутат Олег Осуховський заявив: керівництво ДПЗКУ, вимиваючи державні кошти у приватні компанії, планує довести підприємство до банкрутства, аби потім приватизувати, віддавши його у приватні руки сьогоднішніх менеджерів аграрної галузі.