Франківська облрада закликає таки підтримати закон про Пласт


В Івано-Франківську триває 30-та сесія обласної ради. Серед іншого, прикарпатські депутати прийняли звернення до президента України Володимира Зеленського та Верховної ради України «Про державне визнання і підтримку Пласту – Національної скаутської організації України».

Як відомо, раніше президент України відправив закон про державне визнання та підтримку Пласту на доопрацювання.

Як йдеться у зверненні, з “Пласту” вийшло багато борців за незалежність України, державних діячів, митців та науковців. Зокрема, Степан Бандера, Роман Шухевич, Богдан Гаврилишин, Любомир Гузар та інші

«Це найбільший рух української молоді у світі, який як і раніше, продовжує докладати зусилля до патріотичного виховання нового покоління молодих українців.  Ініціатива про його державну підтримку виходила із суспільного запиту, а рішення про її блокування є помилковим та недалекоглядним. Закликаємо президента розблокувати і підписати цей закон, а депутатів ВРУ – посприяти в цьому”, – зачитав ініціатор звернення, депутат від «ЄС» Остап Дзеса.

На це Василь Попович поцікавився, чи знає його колега, що означає вітання пластунів «СКОБ». Мовляв, звернення він підтримує, але тут є політичні маніпуляції. Адже «розблокувати» закон, відправлений на доопрацювання не вийде.

Остап Дзеса на це відповів, що ніхто не боронив підготувати таке зверненням колишнім пластунам. Тож нічого пояснювати не буде. Тим не менш, закликав колег-депутатів підтримати звернення.

Натомість інші депутати також погодилися, що у цьому питання є політичні маніпуляції, та й загалом текст звернення некоректний. Адже  законопроект відправлений на доопрацювання, і знову має розглядатися Верховною радою. І тільки після того потрапить на підпис президента.

Таке зауваження підтримав і голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, який і сам був пластуном.

«Це той випадок коли потрібно уникнути політикування питання. Пласт принципово намагається всім послати меседж протягом всіх років незалежності України - він не буде підпорядковуватися жодній партії і проти того, щоб його втягували у політичні процеси. Тим паче, що Пласт займається виховною діяльністю неповнолітніх, а їх втягувати у політичні процеси не можна. Хоча дорослі пластуни зобов’язані займатися політикою, бо політика – це мистецтво управління державою. Тому до цього питання треба підійти максимально делікатно. На державному рівні керівники Пласту роблять дуже зважені кроки, щоб Пласт був визнаний. До речі, мушу зауважити, що пластуни вони не наполягають на державному фінансуванні, вони хочуть  державного визнання. Функція держави захищати національні надбання, а це і є гуманітарне, суспільне надбання. Чи є в нас ще одна організація, яка має більш як сторічну методику патріотичного виховання молоді? Немає. Тому я підтримую тих колег, які кажуть що необхідно максимально зважено, неупереджено і не політизовано проголосувати звернення до президента і депутатів підтримати законопроект про визнання Пласту на державному рівні», - зазначив Олександр Сич. 

У підсумку обласна рада прийняла звернення із правками. 68 – «За».