Франківський театр отримав нагороду за експериментального "Гамлета"


30-го листопада на сцені Національної оперети відбулася церемонія нагородження першого всеукраїнського театрального фестивалю-премії «GRA» («Great Real Art»).
Стали відомі кращі вистави України за підсумками 2017 театрального року. У номінації «За найкращу експериментально-пошукову виставу» жюрі визнало перемогу постановки «Гамлет» Івано-Франківського музично-драматичного театру імені Івана Франка.

«ГРА» - проект заснований і реалізований Національною спілкою театральних діячів України. Фестиваль-премія не має аналогів серед вітчизняних культурно-мистецьких заходів. «ГРА» проходила за підтримки Міністерства культури України, Департаменту культури КМДА.

Його мета – об’єднати всі театри країни і презентувати їх найкращі здобутки Україні та міжнародній спільноті, популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища.

Цьогоріч у «GRA» участь взяли більше 70-ти театрів України різних форм власності і форматів роботи. За допомогою відеоперегляду вистав експерти Фестивалю-Премії сформували лонг-лист з 27 постановок. Потім вони дивилися вистави наживо і вибрали 12 театральних колективів-щасливчиків, гідних участі в фіналі.

Щоб ні в кого не виникло питань і сумнівів з приводу вибору, Національна спілка театральних діячів України на чолі з головою, н. а. України Богданом Струтинським довірилась думці відомих і компетентних театральних критиків, театро- і музикознавців. У фіналі на зміну українським театральним гуру в непростій справі вибору прийшло міжнародне журі.