Головний медик області розповів, як прикарпатці укладають декларації


Сьогодні, 21 грудня в Івано-Франківській обласній раді відбувається друге пленарне засідання двадцять шостої сесії. У порядку денному понад три десятка питань.

Депутати вже прийняли рішення про проголошення 2019 Роком ОУН та звернулись до парламенту щодо розвитку фармацевтичного самоврядування в Україні та вдосконалення механізму розподілу коштів держбюджету на програми підтримки сільського господарства.

Окрім того, заслухали звіт директора департаменту охорони здоров’я Миколи Стовбана про функціонування первинної медичної допомоги в умовах впровадження реформи.

«Перші результати реформи показали, що прикарпатці готові довірити нашим лікарям своє здоров’я. Вже 58% мешканців нашої області вже обрали собі лікаря та уклали з ними договори.  Загалом, у закладах первинки працюють 949 лікарів. Відтак, в середньому, на одного лікаря припадає 670 декларацій», - зауважив Стовбан.

За словами головного медика області, у рамках реформи на Прикарпатті мають збудувати 26 нових амбулаторій. З них чотири – вже почали будувати.

Серед проблем у впровадженні медичної реформи на Прикарпатті Стовбан назвав  брак комп'ютерної техніки та відсутність інтернету, особливо - у сільській місцевості. Також медикам бракує транспорту.

Депутат-свободівець Манолій Піцуряк поцікавився, чи всі медзаклади області встигають підписати угоди з Національною службою здоров’я України. Адже це треба зробити до 26 грудня. За словами Стовбана, наразі ще два заклади не встигли отримати ліцензію від НСЗУ. Втім, до кінця року мають встигнути.

На це Королик зауважив, що департаменту варто допомагати закладам, перевіряти документи на місці, аби не доводилось кілька разів їздити до Києва.

Натомість співдоповідач, голова комісії з питань охорони здоров’я та соцполітики Манолій Піцуряк наголосив на ризиках реформи, що має наповну запрацювати вже у 2019-му.

"Чи варто було робити таку маштабну реформу так бездумно? З 1 січня первинка буде фінансуватись через Національну службу здоров'я України. Відтак, Міністерство охорони здоров'я скидає з себе багато функцій. Відповідно до рекомендацій в областях мали бути створені відділення НСЗУ. Але координатора, який би мав це все контролювати немає. В районах первинну та екстренну допомогу розділили, комунальні заклади вторинного рівня теж стали окремими. Хто має це координувати? Тепер всі гарно розказують, що у медиків будуть гарні зарплати. Але чи ми попередимо конфлікти між лікарями вторинного рівня, які будуть мати фактично мінімалку, і лікарями первинки з більшими зарплатами? Адже конфілкт назріває. Чи департамент попрацював над тим, як забезпечити гарантовані державою аналізи? Чи зможе це робити первинка? Кажу, як медик - не зможе. Як до липня буде оплачуватись вторинка? Це теж непрораховано", - підкреслив Піцуряк.