Креативна агітація і порушення: Як пройшла виборча кампанія на Прикарпатті


В останній день агітації представники Опори представили результати аналізу передвиборчої кампанії.

За словами координатора Опори в Івано-Франківській області Богдана Морикіта, протягом виборчої кампанії було замінено багато членів ДВК, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Що ж стосується агітації, то вона була дуже інтенсивною. Традиційно агітацію проводили через зовнішні носії, ЗМІ, зустрічі з виборцями, розповсюдження друкованих матеріалів агітації. Варто відзначити, що ми фіксували нові форми агітації. Зокрема прозорий ящик для викидання агітації від кандидата по 83 окрузі Віктора Вінтоняка",- зауважив Морикіт.

Також кандидати створили багато публічних сторінок у Фейсбук.

"Ми зафіксували два випадки маніпуляції виборцями. Йдеться про листівки схожі на бюлетені з "галочкою" навпроти прізвища кандидата. Такі були від кандидатів Андрія Шевченка (округ 88) і Олексія Петечела (округ 83). Окрім того, ми зафіксували непрямий підкуп виборців. Зокрема, кандидат у нардепи Андрій Іванчук влаштував лотерею з розіграшем квитків на матч збірної України",- наголосив представник Опори.

Загалом Опора зафіксувала і передала в поліцію 76 заяв про порушення. Зокрема, спостерігачі Опори подали у поліцію заяви на розповсюджувачів агітації за кандидатів Андрія Шевченка та Дмитра Сіреджука, які клеїли агітацію із порушенням правил благоустрою.

У свою чергу начальник прикарпатської поліції Володимир Голубош зауважив, що від початку виборчої кампанії поліція зареєструвала 98 порушень, за якими склала 82 протоколи. 

"Це найвищий показник по всій Україні. Окрім того, "Обленерго" прислав нам лист з переліком кандидатів, які незаконно розмістили свою агітацію на електроопорах. Вказані матеріали були скеровані в суд. Якщо говорити про типові порушення - це 38 порушень через відсутність вихідних даних, 17 - розміщення агітації не за кошти виборчого фонду, 7 - про розміщення агітації в громадському транспорті",- наголосив начальник поліції. 

Також Голубош зазначив, що з 15 липня правоохоронці переведені на посилений варіант несення служби. 1800 поліцейських будуть чергувати на виборчих дільницях.

"393 ДВК отримали бюлетені. До кінця сьогоднішнього дня - початку завтрашнього всі дільниці отримають бюлетені і будуть взяті під охорону",- підсумував поліцейський.