Лабіринт, кабінет Lego та благоустрій: Які ідеї подавали франківці на Бюджет участі


Завдяки Бюджету участі франківці мають змогу змінювати своє місто, облаштовувати нові відпочинкові, ігрові зони та проводити ремонти у школах чи своїх ОСББ.

Слід зазначити, долю проектів визначають винятково мешканці міста своїми голосами. Це своєрідна форма громадянської активності. Для участі в Бюджеті участі достатньо написати проект, заповнити заявку та подати її. Після цього, її розгляне робоча група і якщо вона не суперечить положенню – її допустять до голосування. Якщо проект отримає необхідну кількість голосів – він переможе, а автор отримає кошти на реалізацію своєї ідеї.

Цьогоріч Бюджет участі у Франківську провели вже четвертий рік поспіль. Термін подачі заявок тривав місяць та закінчився у п’ятницю, 5 квітня. За цей час франківці подали понад 130 різноманітних проектів.

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо координаторка програми "Бюджет участі ІФ" Христина Костирко зауважує, що цьогоріч в порівнянні з минулим роком значно зменшилась кількість «комунальних» проектів. Втім, знову збереглась тенденція проектів від освітніх закладів. Так, містяни подали дуже багато проектів щодо ремонту харчоблоків та благоустрою території довкола шкіл.

«Подались майже всі школи, садочків трошки менше. Проте цього року було проектів і трохи іншого формату. Наприклад, проведення балу для людей з обмеженими можливостями. Є проект від товариства сліпих, вони хочуть зробити безкоштовний масажний кабінет для інвалідів АТО, людей з обмеженими можливостями, дітей з багатодітних сімей. У ньому мають працювати люди з вадами зору. Також є проект розробки додатку, який має допомагати рятувати життя. Він покроково буде розказувати, як та що робити, аби допомогти людині», - зауважує Костирко.

Освітні проекти цього року вийшли теж на новий рівень, адже є два проекти цікавіші аніж просто ремонт. Один з них – це кабінет Lego Education в садочку в Хриплині. Інший – ремонт умивальників з влаштуванням баків для сортування сміття у ЗОШ №8.

Ще близько п’яти проектів передбачають навчальні заходи для вчителів. Зокрема, їх навчатимуть нових методик, як з допомогою гри робити уроки цікавішими.

Цього року, як і в попередні є також проекти від ОСББ, втім їх значно менше аніж минулого року. Більшість – все ж загальноміських.

Приділили увагу містяни й територіям, які розташовані у комунальних закладах. Зокрема, у палаці Потоцьких хочуть встановити вуличні меблі, а у міському парку створити зелений лабіринт. Окрім того, біля міського озера та кортів за допомогою коштів бюджету участі планують облагородити територію.

А благодійна організація «Просвіта душі і серця» хоче започаткувати навчальний центр та проводити уроки, де б навчали поводитись зі старшими людьми, які проживають у геріатричному пансіонаті. За словами Костирко, ще один дуже цікавий проект – створення кризового центру для тих, хто постраждав від домашнього насильства.

«Є ще два схожі незвичні для нас проекти. Не знаю, як буде далі, можливо вони об’єднаються чи конкуруватимуть між собою. Суть в тому, що вони збирають старий одяг, перуть, відновлюють та передають його тим, хто цього потребує – пансіонатам, дитячим будинкам та іншим», - акцентує посадовиця.

Окрім того, для дітей планують  створити є 3-D лабораторію. Також є заявка про проведення баскетбольного турніру для дітей.

«Цього року вперше подали проект щодо створення дитячого майданчика на алеї біля аеропорту. Та частина міста раніше не була активною. Хоча мешканці Опришівців завжди активно подавали проекти», - зауважує Христина Костирко.

За словами координаторки, майже кожне приміське село також подало проекти на розвиток чи благоустрій своїх територій.

Голосування за проекти стартує 22 квітня. У перший тиждень можна буде проголосувати на сайті за допомогою додатку приват 24, а після великоднього тижня ще й і у ЦНАПах. Там голосування триватиме ще три тижні.

До слова, цьогоріч затвердили нове положення, яке розроблялося спільно з громадськістю, тож тепер одна людина може проголосувати одразу за два проекти: один великий і один малий.

Орієнтовано серед переможців має бути 26 маленьких та 5 проектів. Загалом цьогоріч на реалізацію ідей іванофранківців з міського бюджету виділили чотири мільйони гривень.

Читайте нас в FacebookTelegramInstagram та TwitterТільки найважливіші новини!