Михайло Королик: Новий виборчий кодекс створює ще більшу монополію у політиці


Очільник Івано-Франківської обласної організації партії “Свобода”, депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Королик детально вивчив зміни у виборчому законодавстві і впевнений, що українцям подали лише ілюзію позитивних змін. Зокрема, й щодо так званих «відкритих списків».
«По-перше, у 40 разів зріс розмір застави для кандидатів у міські голови та партій на виборах до місцевих рад. До прикладу, аби зареєструватися кандидатам на посаду міського голови Івано-Франківська треба буде внести 340 тисяч гривень застави. Таку ж саму суму має внести партія, яка висуває своїх представників до міськради. У Івано-Франківську обласну раду сума застави для кожної партії ще більша – близько двох мільйонів гривень.  І ці суми ще приблизні, бо вираховуються від кількості населення та прив’язані до розміру мінімальної зарплати. Тому у деяких містах вона ще вища. При тому, депутати місцевих рад працюють на громадських засадах», - зауважує націоналіст.

 

Михайло Королик впевнений, що таке різке підняття застави створює ще більшу монополію у політиці. Адже незаможним кандидатам буде ще складніше конкурувати з більш заможними.

«Я гадаю, що частину активних людей це відштовхне від бажання балотуватися, бо фінансовий ризик доволі великий.  До того, залишили прохідний бар’єр на рівні 5%, який не дає не можливості проявити волевиявлення громадян. А тепер політичні партії тепер мають думати не тільки, як зібрати гроші на виборчу кампанію, а й як зібрати гроші на передвиборчу заставу. Так, «Свободі» на Франківщині нема чого хвилюватися, бо в нашій області ми маємо добру підтримку та й кошти повернуться після перемоги на виборах. Проте, їх треба буде зібрати. З іншого боку, можливо підняття застави у 40 разів зможе відсіяти частину технічних партій та кандидатів, які йдуть на вибори заради представників у виборчих комісіях», - каже свободівець.

Водночас, ідею збору коштів на заставу за допомогою «краудфандингу» при діючому законодавстві Михайло Королик вважає нереальною.  Адже потенційний благодійник мусить пройти доволі складну процедуру, аби підтримати ту чи іншу партію. При тому, незалежно від того, яку суму він хоче пожертвувати. 

«Мене дивує, що дехто з політиків вважає це реальним. Адже це доволі складна процедура, яку не кожна людина захоче пройти. При порушенні сам внесок конфіскують у держбюджет. Тому, очевидно, що виставляти рахунки на Фейсбуці чи збирати гроші у скриньку партії не будуть, бо це лише додасть клопоту, аніж допоможе», - роз’яснює Королик.

Загалом, на думку депутата обласної ради, у цій виборчій системі буде досить складно розібратися. Особливо, виборцям.

«Спочатку у бюлетені треба обрати партію, а потім депутата з цієї партії. Відповідно, мандати отримають партії, який подолали бар'єр у 5%. Ще цікавіше у законі прописано кількість округів. Мандатів в обласній раді залишається 84, але, на Прикарпатті за цією системою орієнтовно буде 8 округів. Тому провести виборчу кампанію для кандидата стає складніше, бо розмір округ збільшується у десять разів, фактично. При тому боротьба йтиме не тільки поміж політичними силами, а й поміж кандидатами від однієї партії. Адже кожна партія має висунути на одному окрузі від п’яти до дванадцяти кандидатів. Мені здається, це збільшує можливість для фальсифікації, бо виглядає все доволі складним для підрахунку. Та й виборцям у цьому буде складно розібратися», - вважає Королик.  

Виборча система до парламенту буде ще складніша, бо Івано-Франківська область буде як один виборчих округ. До Ради потраплять тільки ті партії, які подолають п’ятивідсотковий бар’єр по країні. Але першими до ради потраплять ТОП-9 кандидатів із списку партій.

«Таким чином на перші 9 місць у виборчому партійному списку поширюється закрита, а не відкрита пропорційна система. Хоча політики це подають як «відкриті списки».  Далі місця у парламенті вже ділитимуть поміж кандидатів з регіональних списків», - зауважує Михайло Королик.

Джерело: ivano-frankivsk.svoboda.org.ua