На дільниці у Франківську відмовили у голосуванні виборцю


На ДВК №260906 в Івано-Франківську голова комісії відмовився надати можливість проголосувати виборцю, який змінив місце голосування. Крім того, голова ДВК забороняв спостерігачу ОПОРИ фіксувати конфлікт на відео. До правоохоронців довелося звертатися двічі й лише після втручання голови ОВК №83 виборець зміг реалізувати своє виборче право.

До спостерігачів ОПОРИ звернувся виборець, який заявив, що йому не вдалося проголосувати на виборчій дільниці №260906 (вул. Незалежності, 207, ЗОШ №15). «Я прийшов на дільницю, мав при собі паспорт громадянина України. Члени ДВК знайшли мене у списку виборців, але голова відмовився видавати бюлетень, мотивуючи тим, що я зобов’язаний мати відкріпний талон. Я написав заяву та викликав правоохоронців», - розповів Богдан. Чоловік не з Івано-Франківська, і щоб мати змогу проголосувати на виборах, змінив місце голосування.

Він пояснив, що, оскільки у нього закінчилася обідня перерва, спішив на роботу. Із правоохоронцями спілкувався у телефонному режимі. Зокрема, повідомив їм, що його заяву підписали також двоє спостерігачів, присутніх у той момент на дільниці. Після того, як Богдан пішов із дільниці, так і не змігши реалізувати своє виборче право, він звернувся до спостерігачів ОПОРИ із проханням про допомогу.

Голова ДВК Павло Ткач відмовився надавати пояснення своїх дій спостерігачу ОПОРИ та омбудсмену із захисту виборчих прав. Також він чітко не зазначив, чому саме перешкоджає виборцю реалізувати своє виборче право. Разом із тим голова ДВК визнав, що виборець внесений до списку виборців.

«Де його посвідчення? Якщо ця людина хоче проголосувати, нехай надасть своє посвідчення», - наполягав голова ДВК. Як зауважують спостерігачі, голова ДВК постійно плутався і говорив, що виборець, на його думку, мав показати то посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, то відкріпний талон.

Спостерігачі ОПОРИ повторно зателефонували на «102» та викликали слідчо-оперативну групу. Водночас також зателефонували голові ОВК №83 Олександрі Петрик та повідомили про ситуацію на дільниці. Після того, як голова ОВК №83 провела телефонну розмову із секретарем комісії Наталією Литюк, виборець, врешті, отримав можливість проголосувати. Сам голова ДВК на той момент був відсутній у залі для голосування.

Секретар комісії привселюдно вибачилася перед виборцем за конфліктну ситуацію. Також вибачення пролунали від окремих членів ДВК. Голова ДВК ніяк не коментував ситуацію, не спілкувався більше ні з виборцем, ні зі спостерігачами ОПОРИ.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області Богдан Морикіт каже, що такі дії голови ДВК можуть містити ознаки складу злочину згідно з ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України, в якій йдеться, зокрема, про перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права.

Такі дії караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років, додає Богдан Морикіт.