На Прикарпатті понад 50% медзакладів вже перетворились в КНП


Сьогодні, 20 вересня в Івано-Франківську триває чергова сесія обласної ради. На порядку денному понад 90 питань

.Серед іншого депутати заслухали звіт про функціонування закладів вторинної медичної допомоги в умовах впровадження медичної реформи, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Зокрема, за словами заступниці директора департаменту охорони здоров’я ОДА Ірини Кобельської, перетворення медичних закладів з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства (КНП) є обов’язковою умовою приєднання до реформи. Адже тільки в статусі КНП заклади зможуть підписувати угоди з Національною службою здоров’я України та отримувати фінансування за надані послуги.

«Загалом в області функціонує 118 закладів охорони здоров’я, з яких 36 - первинного рівня, 9 закладів мішаного типу, 48 - вторинного рівня, 18 - третинного та 7 закладів, що не надають медичної допомоги.  Із 113 закладів, що підлягають реорганізації вже набули статусу КНП 58 закладів (51%). Всі заклади первинки вже реорганізовані в КНП. Що стосується закладів вторинного рівня, то з 41 перетворено в КНП 22 заклади (53%), решта перебувають в процесі перетворення», - каже чиновниця.

Окрім перетворення в КНП, за словами Ірини Кобельської, важливим питання є скорочення та оптимізації мережі, структури, чисельності працівників і ліжкомісць. Зокрема, надто багато лікарняних ліжок утримується в закладах охорони здоров’я Богородчанського, Долинського, Калуського, Косівського, Надвірнянського, Рогатинського, Тлумацького районів та м. Бурштина.

«Важливим також є питання забезпечення комп’ютерною технікою та медичним обладнанням. За 2018-19 роки закуплено комп’ютерної техніки на понад 7,1 мільйонів, а медичного обладнання на 85,8 мільйона. Втім, необхідно ще придбати понад 1450 комп’ютерів загальною вартістю 40-50 мільйонів гривень», - прозвітувала заступниця директора департаменту.

Серед проблем Кобельська виділила також слабку інформаційну кампанію щодо механізму впровадження реформ  і відсутність прогнозів щодо фінансового забезпечення закладів вторинного рівня у 2020 році та виникнення пов’язаних з цим соціальних ризиків.