Олександр Сич: Ветерани УПА і добровольці не отримують заслуженого соцзахисту від держави


Ветерани УПА і добровольці сьогоднішньої російсько-української війни залишені напризволяще і не отримують заслуженого соціального захисту від держави.

Таку думку голова Івано-Франківської обласної ради, науковець, свободівець Олександр Сич в студії ОТБ "Галичина" напередодні Дня памяті і примирення про соціальний захист ветеранів воєн.

"Такі пробіли державної політики ми в обласній раді закриваємо своїми місцевими програмами. Сьогодні ветерани УПА отримують щомісячну доплату з місцевого бюджету у розмірі 1 тис. грн., а добровольців т. зв. АТО захищаємо спеціальною комплексною соціальною програмою", - зазначив голова облради.

Водночас, Олександр Сич підкреслив, що в будь-якій розвиненій країні світу завжди є інституція, яка опікується ветеранами.

"Адже це надзвичайно широкий аспект проблем - соціальний захист, психологічна та фізична реабілітація, надання пільг, допомога в облаштуванні життя в суспільстві та багато іншого. Тож цілком закономірно, аби така спеціальна інституція була в Україні. Адже війна триває чотири роки і вже зараз є тисячі людей, які пройшли через бойові дії. І вони в більшій чи меншій мірі потребують підтримки та уваги. Поки що держава не надто оперативно реагує на ті проблеми, що виникають. Тож ми на своєму рівні намагаємось ці проблеми ліквідовувати, маємо відповідно програму. В тому році на виконання її пунктів з обласного бюджету виділили близько 6, 5 мільйонів гривень, цьогоріч передбачили майже 10. Треба зазначити, що весь знаходять нові пробіли, які намагаємось вписати у програмах та шукати шляхи вирішення. Бо якщо про соціальний захист ветеранів Другої світової війни, які воювали у совєтській армії, наша держава ще якось дбає, то ветерани УПА і добровольці сьогоднішньої російсько-української війни залишені напризволяще", - зауважує Сич.