Петро Порошенко на Прикарпатті розповів куди підуть гроші від розмитнення "євроблях"


Сьогодні, 18 лютого на Прикарпатті з робочим візитом перебуває президент України Петро Порошенко.

Зранку на Богородчанщині президент спільно з Митрополитом Епіфанієм презентували Томос. Далі Петро Порошенко навідався до Калуша, а на завершення візиту зустрівся з іванофранківцями. В залі франківського драмтеатру зібралося безліч людей, щоб послухати президента, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Розпочалася зустріч зі спільного виконання гімну і вшанування хвилиною мовчання пам'яті загиблих на майдані п'ять років тому.

Опісля президент розповів, що вдалося зробити за ці п'ять років для розбудови та зміцнення України. За словами президента, найголовніше у час, було забезпечити армію всім необхідним.

"Головне, що хлопці зараз добре одягнені, забезпечені всім необхідним і нагодовані навіть краще, як вдома. Наша армія стала однією з найбоєздатніших в Європі. В 2014 ми запрошували тренерів, щоб нам показали, як воювати, а зараз з цілої Європи їдуть до нас вчитися, як бити росіян. Проте ми ведемо боротьбу не тільки на східному фронті, але й на політичному. Потужна світова підтримка не дається просто так і вона не менш важлива за військові дії на фронті. Ми нарешті забезпечили воїнів сучасною зброєю. Відколи Америка передала нам "Джевеліни", росіяни злякалися і відвели свої танки. За два місяці жодного обстрілу танками не було. Окрім того, зараз обговорюють Азовський пакет санкцій проти Росії за напад на наших моряків", - сказав Порошенко.

Окремо глава держави наголосив на важливості Євроінтеграції України. Зокрема звернув увагу на те, що за останні роки його команді вдалося зробити дві стратегічні перемоги: підписати Угоду про асоціацію з ЄС і отримати безвіз. Також президент анонсував, що вже завтра підпише підтримані парламентом зміни до Конституції про стратегічний курс України до ЄС і НАТО. 

Не оминув увагою і тему майбутніх президентських виборів. За словами Петра Порошенка, Росія намагається втрутитися в наші вибори, як це робила і в інших країнах світу. Втім, президент переконаний, що вибір робитиме український народ і він дуже розчарує Путіна.

Також глава держави порівняв соціально-економічну ситуацію в Україні п'ять років тому і сьогодні.

"У спадок від Януковича нам залишилось 108 тисяч гривень у держказні. Назвати ту ситуацію катастрофічною це дуже м'яко. За ці п'ять років ми вивели Україну з економічного піке. Найгірше вже позаду. У нас найбільше ВВП за останні сім років, збільшились золотовалютні резерви, контрольований дефіцит. Але що це каже звичайній людині? Крім національної гордості нічого. Проте я хочу, щоб люди це відчули на власній кишені. Тому в Україні зростатиме мінімальна зарплата і пенсія. Криза спричинена війною відступає. Країна йде вперед", - запевнив Петро Порошенко.

Пояснив президент і звідки візьмуться гроші на підвищення пенсій. За його словами всі кошти від розмитнення "євроблях" підуть в пенсійний фонд для індексації пенсій.

"Станом на сьогодні бюджет отримав вже 11 мільярдів 380 мільйонів гривень за розмитнення "євроблях". Ці гроші підуть пенсіонерам. Бо ми не проводили індексації від початку війни. Тому ті, хто отримує мінімальні пенсії мають право на компенсацію цієї індексації", - підсумував Порошенко