Підприємець заборгував майже пів мільйона гривень за користування землею


Господарський суд Івано-Франківської області задовольнив позов Першого заступника керівника Калуської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Калуської міської ради. Стягнув з фізичної особи-підприємця безпідставно збережені кошти за використання земельної ділянки в розмірі орендної плати за землю в сумі 444 716, 51 гривень.

Судом встановлено, що 18 березня 2002 року між Калуською міською радою та підприємцем укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого Калуська міська рада надає, а підприємець приймає в строкове, платне володіння і користування земельну ділянку загальною площею 0,2610 га для розміщення станції технічного обслуговування автомобілів та стоянки автомобілів. Договір укладено терміном на три роки, пише пресслужба суду.

Рішеннями Калуської міської ради термін дії договору оренди земельної ділянки поновлювався та у липні 2012 року був поновлений терміном на п`ять років.

Калуська міська рада 14.07.2014 затвердила технічну документацію з нормативної грошової оцінки земель міста Калуша.  Відповідно до рішення Калуської міської ради від 24.06.2015 затверджено Положення про порядок розрахунку орендної плати за земельні ділянки у м. Калуші.

Відповідно до розрахунку суми боргу за користування землею, підприємцем безпідставно утримано кошти міської ради в розмірі  444 716, 51 гривень за період  з 01 липня 2016 року по 30 квітня 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 21 Закону України "Про плату за землю" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди.

Детальніше з текстом рішення  Господарського суду Івано-Франківської області можна ознайомитись за посиланням.