Прикарпатці на війні: Коломиянин Андрій Балацький про те, чому пішов в АТО


День захисника України святкують 14 жовтня у День Українського козацтва та Святої Богородиці. Цього дня українці вшановують пам’ять усіх полеглих воїнів внаслідок російської агресії на Донбасі.

А таких чимало, серед них й жителі Прикарпаття. Тож Бліц-Інфо до Дня Захисника підготував рубрику "Прикарпатці на війні", де ми розповімо про бійців, які захищають Україну.

30-річний Андрій Балацький проживає у Коломиї. Чоловік - сирота .Ветеранський рух бійця почався ще з Майдану, куди той потрапив у складі 14-ї сотні самооборони. Опісля прикарпатець долучився до створення одного з добровольчих батальйонів "Чернігів" та відправився на схід. 

"На Майдан я потрапив через дівчину, а вже в середині березня був в Чернігові. Потім ми вирушили на Луганщину у Сватово, звідки нас розкинули по блокпостах. Там  я пробув 40 днів, звільнився, а згодом, наприкінці літа, вже оговтувався від подій вдома. Це було нелегко",- ділиться Андрій.

Після кількох місяців в зоні АТО боєць повернувся додому та вирішив її відремонтувати. У січні 2015 року після загибелі побратимів без вагань подався на схід - в батальйон імені Сергія Кульчицького, де прослужив ще два роки.

"Сталось це після загибелі Романа Фурика та Романа Лагна. З Фуриком бачились кілька разів на Майдані, а оскільки я виріс на вулиці, то знав ким він до цього був - підполковником поліції у відставці. В їхньому взводі було, здається, шість коломиян. Тобто я багатьох знав й тому без вагань подався знову",- пригадує атовець.

Світлина від Andrey Balatsky.

Чоловік пояснює, що ще на Майдані загорівся бажанням захищати людей. 

"Мені не хотілось, щоб гинули молоді люди. Інших цілей я не бачив і не бачу до цього часу",- наголошує коломиянин.

Сьогодні Балацький активно взявся за ветеранський рух, переймається долею карпатських лісів та питанням екології - зупинка рубок, вивіз шутрів, ловля браконьєрів, сортування сміття тощо. Атовець - співорганізатор цьогорічного забігу "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" у Коломиї та організатор висадки дерев на День Захисника. Пояснює, це все робиться для того, аби підняти ветеранський рух.

"Після того, як демобілізувався в 2017 році я почав бігати, цікавитись більше лісами та екологією, а також питанням ветеранського руху. Наголошу, що до цих подій у мене військового досвіду не було. Проте, я гордий, що відстоюю Україну",- додає наостанок коломиянин.

До теми: У Коломиї воїни-добровольці оригінально відзначили "професійне" свято

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!