Прикарпатцям на замітку: Виїхати з дитиною за кордон можна без згоди іншого із батьків


Починається довгоочікуваний сезон відпусток, і багатьох батьків цікавлять правила виїзду дитини за кордон.

Антон Кустик  начальник Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, залюбки консультує наших краян.

Вітповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання», той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за кордон. За наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків більше 4 місяців, (для дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей – цей строк скорочено до 3 місяців )– можна тимчасово виїхати з дитиною за кордон  без дозволу іншого (боржника).

Для цього необхідно: отримати довідку, про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів у державного або приватного виконавця, та пред’явити її на кордоні.

Законом збалансовано права обох батьків. Тобто право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той з батьків, хто не проживає з дитиною. Проте лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів. Для цього необхідно: написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон.

Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа ,потрібно подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків.

На кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

Дитину можна вивезти на місяць за кордон без дозволу того з батьків, що проживає окремо (повідомивши його, рекомендованим листом з повідомленням про вручення, про країну перебування і терміни) при умові, що мета поїздки: оздоровлення та відпочинок; лікування; навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах.

Для цього слід пред'явити рішення суду або органу опіки, в якому визначено місце проживання дитини з тим з батьків, хто виїжджає. 

Процедура підтвердження місця проживання для виїзду за кордон встановлена постановою Кабінета Міністрів України № 620 від 22 серпня 2018 року ,той з батьків, з ким проживає дитина, подає в службу у справах дітей за місцем проживання дитини наступні документи:

  • заява,
  • копії паспортів,
  • довідку об реєстрації місця проживання,
  • копію свідоцтва про народження дитини,
  • копію рішення суду про розірвання шлюбу (за наявності),
  • підтвердження відправлення рекомендованого листа другому з батьків.

Варто попередити, що існує адміністративна відповідальність за порушення терміну перебування дитини за кордоном, а саме штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів в перерахунку це від 1700 до 3 400 грн, та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Якщо у вас залишились питання, будь ласка, телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером 0 (800) 213-103, цілодобово та безкоштовно в межах України. В центрах та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні ви можете отримати юридичну консультацію та правовий захист.