Прикарпатські депутати гаряче дискутували через брак коштів на зарплати медикам


Вже у п’ятницю, 20 вересня в Івано-Франківську відбудеться чергова сесія обласної ради.

Як повідомив під час президії голова Івано-Франківської облради Олександр Сич на першому пленарному засіданні заплановано розглянути понад 90 питань.

Слід зазначити, деякі питання внесли додатково – зокрема, звернення до президента щодо закону про підтримку пласту та заборону продажу землі іноземним інвесторам, погодження на надання в користування трьох ділянок надр. А ще про обрання нового депутата обласної ради замість обраного до парламенту О. Матусевича.

Як зауважив Олександр Сич, Олександр Матусевич вже написав заяву про складання повноважень. Відтак, не має права голосувати. Тож це питання розглянути першим.  

Голова комісії з питань екології та раціонального природокористування Андрій Левкович повідомив про рішення суду, який зобов’язав облраду надати в користуванні ділянки надр товариству з додатковою відповідальністю «Рогатинпісок».  Відтак, депутати мають вирішити, чи надавати дозвіл.

Також голова комісії з питань охорони здоров’я Манолій Піуцуряк запропонував під час сесії вкотре прийняти звернення до Уряду щодо заборгованості зарплат медикам. Адже наразі заборгованість сягнула мільйонів. Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич таку пропозицію підтримав, втім зауважив, що проблему з браком коштів треба вирішувати на місцях.

«Нам в області ні Супрун, ні хто інший порядок не зробить. Нам треба робити порядок у внутрішній структурі. Бо ніхто не має таких боргів по зарплатах, як ми. Треба шукати причину чому? У чому причина? Можливо, департамент недобре подав розрахунки?  Можливо, не вміють навести порядок? Це проблема штучного характеру. Тож треба шукати причину та винуватця», - впевнений Олександр Сич.

На це заступниця директора департаменту охорони здоров'я Ірина Кобельська зауважила, що найбільша проблема з боргами у районних, а не обласних лікарнях. Її словами, ще раніше департамент надсилав у райони рекомендації створити відділи охорони здоров'я, або призначити відповідальних. Але райони це проігнорували. Відтак, виходить, що відповідальних за цю ситуацію немає.

«Розрахунки роблять за встановленою формою на кількість населення, тож тут ніяких помилок нема. Але з 2016 року була постанова про оптимізацію ліжок, яка досі повністю не виконана районами.  Хоча, загалом, за останні шість років в області було скорочено 1200 ліжок. За останні півтора роки ще 500 посад. Але нам ще треба скоротити 1200 ліжок -  так само як було скорочено за шість з половиною років. Та райони не готові йти на скорочення. Не готові робити скорочення й головні лікарі. Тому й маємо таку проблему», - пояснює Кобельська.

Чиновницю підтримав і депутат облради Остап Дзеса.

«Хоч всі так погано говорять на попередню владу, але нова влада також говорить, що медична реформа добра і її треба продовжувати. Тому це не вина Супрун, не вина Порошенка, що нам бракує грошей на зарплати. Треба бути чесним, якщо у лікарні є 100 працівників, цілий акушерський відділ, а роди проходять чотири рази на тиждень, то це невиправдано», - впевнений Остап Дзеса.

Водночас, голова облради зауважив, що на Прикарпатті багато працівників медзакладів працюють на пів або й чверть ставки. А обов'язкові відрахування йдуть  як з цілої ставки.

"Що ж вони там роблять на чверть ставки? Це робота чи доступ до можливостей?", - поцікавився Олександр Сич.

За медиків заступився голова медичної комісії Манолій Піцуряк.

"Таке є хіба в обласних лікарнях . А в районах працювати й так нема кому. Зарплата медика мізерна, та й ту затримують. І ще хочуть людей залишити без медичної допомоги", - каже Піцуряк.