Російський суд продовжив арешт наймолодшому моряку з Прикарпаття


Лефортовський суд Москви продовжив термін тримання під вартою ще 7-м українським морякам та одному співробітнику СБУ.
Про це повідомляє Громадське.

Зокрема, суд продовжив термін тримання під вартою до 24 квітня морякам Олегу Мельничуку, Юрію Будзилу, Богдану Небилиці, Сергію Чулибі, Юрію Без'язичному. Водночас пораненим морякам Андрію Ейдеру, Андрію Артеменку та працівнику СБУ Василю Сороці продовжили термін до 26 квітня.

Адвокати моряків клопотали про передачу справ до військового суду, наголошуючи на тому, що їх підзахисні є військовополоненими. Втім суддя відхилила дане клопотання.

Натомість слідчі ФСБ просили продовжити термін тримання під вартою чоловікам наголошуючи лише на ризику переховування підозрюваних від слідства. Втім адвокати заявили, що слідчі фактично необгрунтували цей ризик.

Самі моряки повністю підтримали своїх адвокатів і не відповідати на жодні питання судді, які не стосуються їх імені та звання, посилаючись на Женевську конвенцію.

Попередньо суд задовольнив клопотання слідчого ФСБ про проведення засідання в закритому режимі. Адвокати заявили, що для цього не було підстав, адже в справі немає жодних секретних документів.

Нагадаємо, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації у Керченській протоці обстріляли та захопили українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу" під час планового переходу з порту Одеса на Чорному морі в порт Маріуполь Азовського моря.

За даними української сторони, на захоплених суднах перебували 23 моряки, 6 із них поранили. За даними російської сторони, захопили 24 особи.

Трьох травмованих моряків прооперували у лікарнях Керчі. Російські ЗМІ оприлюднили їхні імена: 24-річний Андрій Артеменко, 27-річний Василь Сорока і 19-річний Андрій Ейдер.

До теми: Полонений моряк з Прикарпаття написав лист до батьків

Поверніть нас додому: Полонений моряк з Прикарпаття знову написав лист