Шість депутатів обласної ради можуть втратити мандати


По 2 кандидати на відкликання мають “Свобода” та “Батьківщина”. Заступниця міністра Насалика та директор Бурштинської ТЕС можуть скласти повноваження. Кандидат на відкликання від “Самопомочі” Сергій Коцюр сам хоче скласти мандат. Але рада за це не голосує.

Якщо депутат місцевої ради пропускає понад половину засідань комісій чи сесій — його можна позбавити мандату. Про це йдеться в Законі України “Про статус депутатів місцевих рад”, пише ЧЕСНО.

В Івано-Франківській обласній раді, крім депутата, який хоче скласти повноваження, нараховується 6 кандидатів на відкликання із загального складу у 84 депутати. Всі шестеро пропустили понад 50% засідань постійних робочих комісій обласної ради.

Найзатятішим прогульником серед депутатів облради виявився представник “Батьківщини”, директор “ДТЕК Західенерго”, який керує Бурштинською ТЕС, Андрій Шувар. Депутат відвідав лише одне із 8-ми засідань комісії з питань ЖКГ.

Ще один депутат від “Батьківщини” Дмитро Грицюк зі Снятина теж потрапив до кандидатів на відкликання через пропуски засідань комісії з питань аграрної політики та земельних відносин. До того, як Грицюка обрали до обласної ради — він був депутатом Снятинської районної ради.

"Пропустив засідання комісій через відрядження. Але я добре орієнтуюсь в аграрних питаннях і завжди тримаю все на контролі", - зазначив Грицюк, який відмовлятися від мандату не планує.

Зауважимо, що закон не передбачає жодних поважних причин для пропусків засідань. Депутата, в якого не виходить представляти інтереси виборців і брати участь в обговоренні та голосуваннях, можна замінити без перевиборів.

Сергій Коцюр, теж у списку на відкликання. Однопартійка Коцюра по “Об’єднанню “Самопоміч” Марія Ткачук вимагала від нього скласти мандат, оскільки він нібито не може обіймати посаду заступника міського голови Коломиї і бути одночасно депутатом облради. У своїй аргументації Ткачук посилається на рішення суду. Але закон поєднувати мандат депутата і посаду заступника в іншій раді не забороняє. Головне, щоб депутат в одній раді не мав мандату депутата і заступника голови, який входить до виконкому.

Представниця “Самопомочі” хоче зайняти місце Коцюра в раді, оскільки за рейтингом вона наступна.

Депутат, якого позбавляють мандату з однієї причини, як виявилося, став кандидатом на відкликання. Він пропустив понад 80% засідань комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО.

"Ситуація склалась таким чином, що я обіймаю посаду заступника міського голови. ТВК уже прийняла рішення про відкликання мене як депутата, однак за таке рішення повинна проголосувати сесія обласної ради. Однак питання на сесію так і не було винесене. Я уже давно готовий скласти повноваження депутата, але рішення сесії нема", - зазначає у коментарі журналісту Громадского руху ЧЕСНО Коцюр.

Ще один заступник міського голови пропускає засідання постійної робочої комісії. Мова йде про Миколу Вітенка, депутата обласної ради від ВО “Свобода”, який є заступником міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Вітенко пропустив 6 із 8-ми засідань комісії з питань житлово-комунального господарства.

"Засідання я пропускав через те, що працюю заступником міського голови Івано-Франківська. Однак, я завжди в курсі подій і моя відсутність на мою роботу депутата не впливає. Я вмію поєднувати обов’язки".

З огляду на те, що Вітенко став кандидатом на відкликання, виходить, що поєднувати обов’язки у нього зовсім не виходить.

Зауважимо, що на однакових посадах перебувають два депутати — Вітенко та Коцюр. Вітенко — заступник міського голови в Івано-Франківську, а Коцюр — у Коломиї. Ініціюють відкликання лише Коцюра. Але закон не забороняє поєднувати в різних радах мандат депутата і посаду заступника.

Однопартієць Вітенка Богдан Соляник пропустив майже 70% засідань бюджетної комісії. В раді є членом комісії з питань бюджету, 67% засідань якої пропустив. Окрім комісій, Соляник має ще 41% пропусків сесійних засідань ради.

Представниця “Солідарності” Галина Карп пропустила понад 50% засідань комісії з питань бюджету. Окрім цього вона прогулює й сесійні засідання. Під час місцевих виборів 2015 року Карп очолювала департамент фінансів Івано-Франківської ОДА. У травні минулого року у місцевих ЗМІ поширилась інформація про те, що вона може зайняти посаду заступника голови облради. Проте, цього так і не сталось. Натомість, 22 липня Галину Карп призначили першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості.

На дзвінки журналістів ЧЕСНО депутатка так і не відповіла.

Депутати місцевих рад, які намагаються поєднати представницький мандат з посадою чиновника, як правило, потрапляють до кандидатів на відкликання. Вони не можуть якісно суміщати посади й роботу в депутатському корпусі. Аналогічна ситуація в депутата облради Київської області Лева Парцхаладзе, який став заступником міністра з питань ЖКГ.

Попри те, що депутати-чиновники не можуть виконувати свої обов’язки належним чином, вони складати мандат не бажають.

Хто може замінити прогульників у раді?

Депутата від БПП Галину Карп в обласній раді може замінити екс-очільник Богородчанської РДА та нинішній заступник голови ОДА Ярослав Паранюк.

У “Батьківщині” на місця в облраді замість Андрія Шувара та Дмитра Грицюка претендує лікар Косівської ЦРЛ - Ігор Яремин та головний лікар Коломийської інфекційної лікарні Володимир Кифорук, які ідуть наступними у партійному рейтингу.

Ротація у “Свободі” може відбутись на користь викладача ПНУ ім. Василя Стефаника Наталії Щербій та підприємця з Коломийщини Юрія Дяківа, які можуть замінити Миколу Вітенка та Богдана Соляника у разі їх відкликання.

Представник “Самопомочі” Сергій Коцюр, який уже не претендує на місце в раді та чекає належного рішення її сесії стосовно свого відкликання, поступиться місцем Марії Ткачук. Проект рішення винесений на наступну сесію.