Суд відсторонив від посади патрульного, якого екс-міліціонер звинуватив у дрібному каліцтві


Сьогодні, 19 жовтня, в Івано-Франківському суді розглянули клопотання про відсторонення від посади патрульного Леоніда Гончарука.

Як відомо, командира роти патрульної поліції Івано-Франківська Леоніда Гончарука звинувачують у перевищенні службових повноважень (ч. 2 ст. 365 ККУ). Командир роти прибув на підтримку колег, що зупинили автівку екс-міліціонера Михайла Ільницького. Той відмовився проходити освідчення і вів себе доволі агресивно, намагався втекти з місця події. Також на його захист кинулась вся родина, з якою він їхав в авто - дружина, син з невісткою та діти. "Відбити" п'яного водія у патрульних намагались і його друзі, що прибули на місце. Зокрема, й відомий франківський активіст на прізвизько Хімік. Про "пригоди" тієї ночі ще в червні розповідав очільник патрульних Дмитро Міхалець, виклавши відео.

Пізніше Ільницький заявив, що патрульний зламав йому мізинець, коли садив до поліцейського авто. До слова,  міський суд визнав винним за статтями 130 і 185 КУпАП – "водіння у нетверезому стані" та "злісна непокора поліції", оштрафував його на 10 200 гривень та позбавив права керувати транспортним засобом на рік. Та Ільницький оскаржує постанову першої інстанції в апеляційному суді та перекладає вину на свою невістку. А покази свідків у суді розходяться.

Клопотання розглядає суддя Ірина Пастернак, обвинувачення - прокурор Рудий, слідчий Яковишин, інформує кореспондент Бліц-Інфо із зали суду. Також на засідання прийшли колеги Гончарука та керівництво франківської патрульної поліції.

Як заявив прокурор, патрульний вчинив службовий злочин, безпідставно застосував силу до громадянина Ільницького, завдавши йому фізичного болю та моральних принижень. А саме, зламав палець на правій руці без зміщення та наніс кілька синців на ногах. На думку прокурора, оскільки Гончарук займає керівну посаду і може впливати на свідків, бо більшість з них патрульні, тож його необхідно відсторонити від посади. Прокурор вважає, що командир роти вже тисне на свідків, бо патрульні вже стверджують, що не бачили застосування фізичної сили.

Захисник Гончарука  Якобичак проти клопотання прокуратури заперечив. Він зауважив, що досудове слідство триває з червня. І ці всі чотири місяці прокуратура не подавала клопотання про відсторонення Гончарука від посади. Очевидно, не маючи доказів та аргументів, що Гончарук впливає на свідків. Також адвокат зауважив, що вивчати покази свідків ще зарано, адже їх беруть до уваги під час розгляду справи по суті. Окрім того, захист додав справи позитивну службову характеристику Гончарука та подяки за добру службу. А також характеристики з місця проживання.

Леонід Гончарук зазначив, що з'являвся на допити та не тисне на свідків. Окрім того, має на утриманні двох дітей, а дружина перебуває в декреті. Тож зарплата - це єдиний дохід його сім'ї. Тому просить не задовольняти клопотання прокуратури.

Заслухавши всі сторони процесу суддя Пастернак винесла ухвалу: задовольнити клопотання прокуратури та відсторонити командира роти патрульної поліції Леоніда Гончарука до 18 грудня та вилучити робоче посвідчення.

До теми: Колишній міліціонер, якого від патрульних захищав "Хімік", у суді перекладає вину на свою невістку