"Укрзалізниця" передасть два старовинних вагони для Музею депортації в Брошнів-Осаді


На базі пересильного табору в Брошнів-Осадів хочуть створити Музей депортації українців.

Для формування музейного комплексу в смт. Брошнів-Осада планують використати 2 вагони, один з яких (двовісний) відновити у вигляді вагону для перевезення людей (в якому здійснювалась депортація), в іншому вагоні (чотиривісному, більшому за розмірами) розмістити музейну експозицію, повідомляє Бліц-Інфо з посиланням на Поступовий гурт франківців.

"Достеменно встановити, у яких саме вагонах здійснювалась депортація населення неможливо, адже могли використовуватись як двовісні, так і чотиривісні вагони, проте, логічно буде припустити, що більші за вантажоємністю чотиривісні вагони використовувались в першу чергу для забезпечення стратегічних військових перевезень", - каже начальник відділу історичної спадщини залізниць України ПАТ «Укрзалізниця» Владислав Плахотнюк.

Вагони які пропонується використати:

1. Кузов двовісного критого вагона Канадського типу 1-го випуску, побудованого у 1926-28 рр. у СРСР, знаходиться на з/п Рясне. Вагон є рідкісним зразком ретро залізничної техніки та потребує збереження.

2. Один з чотиривісних критих вагонів, що знаходяться на базі запасу депо Чернігів (вагон пересувного депо, побудований у 1930-ті роки ХХ ст. Брянським заводом, СРСР), або на території локомотивного депо Козятин (критий вагон, побудований у 1930-ті роки ХХ ст. у СРСР).


На разі інціативна група по створенню музею за підтримки Івано-Франківської обласної ради узгоджує юридичні аспекти формату допомоги з ПАТ «Укрзалізниця».