В лютому прикарпатці платитимуть за світло по-новому. Що варто знати


З 1 січня цього року обленерго більше не продаватиме електричну енергію мешканцям Івано-Франківщини.

Через реформування галузі, з початку 2019 року АТ «Прикарпаттяобленерго» виконує  тільки функції оператора системи розподілу електричної енергії на Івано-Франківщині. Це означає, що до обленерго можна звертатися щодо якості електропостачання, нового підключення або заміни лічильника. Компанія також відповідає за експлуатацію і ремонти ліній передач, підключення та відключення споживачів, а також допоможе з установкою приладів обліку електроенергії.

Водночас з питань нарахувань і розрахунків вартості, умов оплати, коректності розрахунків за електроенергію консультуватиме постачальник універсальної послуги або ж інший постачальник за вибором клієнта.

«Оскільки електропослуги споживачу надаватимуть одразу дві компанії, офіційні взаємини потрібно оформити з кожною із них. Договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення і підключення, а договір про постачання електричної енергії передбачає комерційний продаж споживачеві електричної енергії як товарної продукції», - пояснили Бліц-Інфо в прес-службі обленерго.

Тож оплачувати за використану в січні електроенергію прикарпатцям доведеться вже двом компаніям: «Прикарпаттяобленерго», яка буде займатися її розподілом та компанії-постачальнику електроенергії.

До слова, люди можуть або стати клієнтом постачальника універсальної послуги «Прикарпатенерготрейд», або самостійно обрати собі постачальника електроенергії. У такому випадку договір потрібно укладати особисто.

«Насправді споживачам практично нічого не потрібно робит, щоб стати нашими клієнтами. Їм достатньо споживати електроенергію чи заплатити за неї, тоді автоматично їх приєднають до умов договору. Можна також або ж підписати заяву-приєднання, яку контролери доставлять у кожен дім, і повернути їх за адресами компаній чи у Центри обслуговування клієнтів», - пояснює директор ТОВ «Прикарпатенерготрейд» Олег Дацко.

Вартість електроенергії для споживачів наразі не зміниться, а зміниться тільки зовнішній вигляд рахунку. Це буде один загальний платіжний документ з новими реквізитами. Там будуть два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії.