Як голосували нардепи з Прикарпаття за ринок землі і що думають прикарпатці


Близько першої години ночі, 31 березня Верховна Рада в другому читанні підтримала законопроєкт, який має відкрити в Україні ринок сільськогосподарської землі.

Згідно з новим законом, ринок землі має запрацювати в Україні з другого півріччя 2021 року. При цьому в законі передбачили низку обмежень. Зокрема, лише з 2024 року юридичні особи зможуть купувати до 10 тис. гектарів землі. До цього часу землю продаватимуть тільки фізичним особам не більше як по 100 гектарів в одні руки. Також заборонено продавати землю, яка перебуває у державній власності. Водночас чи продавати землю іноземним компаніям і громадянам мають вирішити окремо на референдумі. За документ проголосували 259 депутатів. 

Кореспондентка Бліц-Інфо перевірила, як за цей законопроєкт голосували обранці з Прикарпаття.

Отже "За" проголосували мажоритарники: Володимир Тимофійчук та Андрій Іванчук.

Проти: Оксана Савчук. 

Нардепи Ігор Фріс, Едуард Прощук, Олександр Матусевич та Зіновій Андрійович - були відсутні під час голосування.

Серед нардепів, які пройшли по списку, свій голос “За” віддали: Олег Марусяк, Роман Мулик, Василь Мокан та Олег Синютка. Депутатка Оксана Вінтоняк була відсутня під час голосування.

Прикарпатці в соцмережах вже почали висловлювати свої думки щодо запуску ринку землі.

"Влада відкрила ринок землі, а з ним і шлюзи революційної ситуації. Це не означає, що в них відразу ж таки завтра рине неконтрольована енергія суспільних мас. Але це означає, що влада створила умови, аби потенційно так сталося. Як і в будь-якому іншому випадку, коли вона поступає всупереч волі суспільства. Бо влада вторинна, а суспільство первинне. Саме суспільство на зорі становлення людської цивілізації усвідомило, що в умовах існування у ньому розмаїтих і взаємозаперечних інтересів має існувати інституція для їх взаємоузгодження і для вироблення правил суспільного співжиття. Й такою інституцією стала держава. Натомість, моє розуміння революційної ситуації випливає із визрівання нетотожності між державною владою і суспільством. Тобто вона наступає тоді, коли державна влада перестає виконувати своє призначення й перетворюється на інституцію в собі й для себе. Тоді державна влада і суспільство переходять в паралельні площини існування й ще якийсь час мирно співіснують по інерції. Однак рано чи пізно суспільство дозріває до розуміння того, що паразитарної псевдодержавної інституції слід позбутися й заповнити управлінський вакуум новою і органічно потрібною суспільству державною владою. Шлюзи відкрито й тепер від вищих посадовців держави залежить, коли і як в них рине суспільна енергія змін. Й не обов'язково вони носитимуть характер Майдану. Щоправда для конструктивного використання цієї енергії слід відкрити інші шлюзи - легітимної зміни збанкрутілої влади", - переконаний голова Івано-Франківської облради Олександр Сич.

"МВФ не ставила вимог щодо продажу землі!!! Вони погодились щоб в Державі були зміни і рух вперед! Зе+По управляють тисячами гектарів паїв сплачуючи мізер селянам!Так само за мізер хочуть скупити туж землю поки селяни бідні Є!!!", - написав депутат Івано-Франківської міськради Роман Харук.

"Яку користь принесе цей закон кожному українцю? Поясніть, чому цей закон, необхідно було прийняти в такий час? Яка справжня мета цього закону?", - запитує Михайло Василенко.

"Збирайте рюкзаки і змащуйте ружбайки. Скоро почнеться. Ми почали відбивати і ми закінчимо", - написав франківець, учасник АТО Назар Кішак.

"Що за дурня, хто продав?Нарешті прийнято нормальний закон. Нічого не продано,раніше землю продавали за копійки, а тепер хто захоче той продасть по закону. Як у всіх нормальних країнах, не створюйте фейки, і не баламутьте народ. Люди читайте закон, всі брешуть, тому перевіряйте!", - вважає франківка Валентина Каплун.

"Нема такого Закону на який не можна прийняти інший. Там до року часу на старт. Нема такої Ради, яку народ України не має права затребувати переобрати, влада у народу. Народною владою дали, тією ж і забрати можна. Грип мине, а список хто голосував варто приберегти, згодиться", - переконана франківка Olga Maksymovych.

"Кастрована, напевне дуже обережна, кульгава чи ще якась не така, але #перемога. Це я про скасування мораторію на продаж землі. Якщо ці слуги щось для народу корисного і зробили, то це воно", - вважає франківець Вадим Войтик.

"Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Два дні тому якраз це і прогнозував. Не про комуналку, але це рішення матиме вплив на всі без винятку сфери нашого життя. Для економіки - позитивний!", - написав очільник департаменту комунального господарства Михайло Смушак.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!