Як івано-франківські школи переходять на нове меню


Шкільне харчування – доволі непроста та болюча тема, яку щороку з початком навчального процесу загострюють небайдужі батьки, котрі незадоволені тим, чим снідають чи обідають їхні діти. В Івано-Франківську про учнівське меню заговорили гучніше одразу після старту нового навчального року, адже окремі міські школи поступово почали переходити на «Нове шкільне харчування», котре розробив відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, який, до речі, недавно відвідав обласний центр з презентацією свого проєкту.

Тож його ініціатива та візит до Івано-Франківська стали ще одним приводом для загострення теми шкільної їжі, пише газета Галичина.

Полюбити шкільну їжу

Проєкт «Нове шкільне харчування» має на меті змінити харчування в українських школах, зробити його сучасним, апетитним, не одноманітним і таким, щоб школярі відчували від їжі й насолоду, а не лише ситість. Адже часи холодних макаронів і манки, розмазаної по тарілці, мали б бути давно у минулому. За словами автора нового шкільного рецептурного збірника – переможця телевізійного проєкту «МастерШеф» шеф-кухаря Євгена Клопотенка, у XXI столітті в навчальних закладах послуговуються застарілим рецептурним збірником 1957 р., який востаннє редагували 1991 року. Він зауважує, що у ті часи основними критеріями були калорійність та енергетична цінність. Тож створення збірника сучасних рецептів для шкільних їдалень було гострою необхідністю. «Раніше приготування їжі ґрунтувалося на одному факторі – безпечність, – зауважує Є. Клопотенко. – І саме тому в шкільних їдальнях, тюрмах, військових частинах та лікарнях одна і та сама їжа. Чому? Безпечна. А смачна? Не хвилює».

Євген Клопотенко чесно зізнається, що не любив їжу зі шкільної їдальні, бо вона була «не живою», і досі пам’ятає, як у зубах застрягав гуляш чи печінка. А коли переміг у телевізійному шоу, то побачив, що до нього прислухаються люди, і зрозумів, що може щось змінити, тому і почав цю нелегку справу.

Кулінарний експерт зауважив, що лише 30 відсотків українських школярів харчуються в шкільній їдальні. Решта їй не довіряє. Мета ж проєкту «Нове шкільне харчування» – зробити так, щоб хоча б 70 відсотків учнів почали їсти шкільну їжу і після закінчення школи знали назви та смак різноманітних страв. Важливо, щоб школярі не лише смакували страви у своєму навчальному закладі, а й навчалися через їжу.

«Якщо діти їстимуть страви за моїм збірником, то після 11 класу їм буде зрозуміло, що таке рукола, фарфале та чай масала, – наголошує кулінар. – Треба розуміти: навіть якщо всі шкільні їдальні перейдуть на рецепти Євгена Клопотенка і у них все ідеально працюватиме, все одно в їхніх їдальнях харчуватиметься не більше 70 відсотків дітей. Все одно будуть ті, хто скаже: «Я таке не їм» чи «Я такого не люблю». Це нормально».

Особливості рецептів

До «Збірника рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах», який розробив Є. Клопотенко, увійшло 110 сучасних переписів. Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів затвердила його для шкіл. Збірник рецептів є у вільному доступі в інтернеті, його легко можна скачати і готувати запропоновані страви не лише в школах, а й удома.

З виходом цього збірника стався справжній переворот, адже вдалося повернути в шкільне меню спеції, котрі раніше були заборонені. Кориця, мускатний горіх, сушений імбир, фенхель, пажитник та інші приправи роблять смак страв цікавішим та дають змогу просту страву зробити вишуканою. Директорка Івано-Франківської приватної школи-садка «Перша ластівка» Тетяна Мирошниченко підкреслює, що у рецептурному збірнику Є. Клопотенка залишилося чимало базових страв, які традиційно були в шкільних меню, проте подача у них зовсім інша, сучасніша, а смак яскравіший, бо зі спеціями.

«Діти обожнюють бургери, і в збірнику рецептів вони є, – розповідає вона. – Їх можна готувати у школі. Пекти булочку, вкладати в неї котлетку і все наповнення, яке там має бути, і навіть кетчуп. Але кетчуп потрібно готувати в школі, а не купувати в магазині». Також з легкої руки шеф-кухаря напої стали більш розмаїтими. В меню з’явилися чаї з липи і м’яти, лимонад, каркаде, масала – індійський чай зі спеціями та молоком. Діти залюбки ними смакують. «У моєму збірнику є багато іноземних страв, але, крім того, є традиційні українські, такі як путря та шпундра», – каже пан Євген.

Франківський досвід

Сьогодні близько 2 000 навчальних закладів в Україні перейшли на оновлене меню. 2019-го за збірником Євгена Клопотенка почали готувати і в івано-франківських школах. Зокрема серед пілотних навчальних закладів, які апробовують «Нове шкільне харчування», – ліцей ім. Р. Шухевича, школа-гімназія №3, Угорницька школа, школа-ліцей №23 ім. Р. Гурика. Але й інші навчальні заклади міста не стоять осторонь змін і вплітають окремі страви зі збірника в звичне меню. Директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міськради Ігор Максимчук запевнив, що в кожній міській школі є елементи «Нового шкільного харчування», і зауважив, що цей навчальний рік буде перехідним для впровадження нової системи харчування в місті.

«Підсумовуючи перші тижні впровадження нової системи харчування, спілкуючись з батьками, дітьми, педагогами, з відповідальними за організацію харчування в тій чи іншій школі Івано-Франківська, чуємо позитивні відгуки, – коментує І. Максимчук. – Таку закоренілу систему харчування, яка існувала більше 70 років, дуже важко зламати одним помахом. Щоби повноцінно впроваджувати нове меню, потрібно змінити не лише психологію сприйняття підприємців, педагогів, учнів, а й замінити в харчоблоках старе обладнання на сучасне і високотехнологічне. Ми почали це робити й продовжуватимемо, щоб вийти на якісніший рівень організації харчування у школах міста».

Фаворити та лузери нового меню

В Івано-Франківській приватній школі-садку «Перша ластівка» за рецептурним збірником Є. Клопотенка почали готувати ще в січні. Директорка закладу Тетяна Мирошниченко зауважує, що дітей підкуповують не лише смакові якості страв, а й їхні назви, які розширюють знання дітей про культуру харчування не лише в Україні, а й в інших країнах світу.

«Страви, котрі пропонує Є. Клопотенко, смачні, корисні, на тарілці виглядають гарно, якщо їх подати так, як намальовано, – наголошує директорка. – Добре споживають наші страви учні середньої і старшої ланок. Є такі страви, на які записуються сто відсотків дітей. Наприклад, гарячі бутерброди. Школярі їх дуже полюбляють, з’їдають усе і просять ще».

В Івано-Франківській СШ з поглибленим вивченням англійської мови №11 тестують страви з нового збірника рецептів поступово. Обирають 10 страв, вносять їх у двотижневе меню і спостерігають за тим, наскільки вони смакують школярам. Страви-фаворити вносять у стале меню. Тож на «відмінно» іспит склали курячі нагетси, курячий шніцель, бігос з гречкою, салат з курячої печінки. А от фалафель (квасолеві котлети. – Авт.) смакує не всім.

У найбільшому навчальному закладі Івано-Франківська школі-ліцеї №23 ім. Р. Гурика апробовують страви зі збірника Є. Клопотенка із 2 вересня. Підприємець Ірина Дубова, що надає у цьому навчальному закладі послуги громадського харчування, каже, що школярам найбільше засмакував суп мінестроне, кебаб, курка по-італійськи та болоньєзе. Фруктовий плов «зацінили» лише дорослі, а от школярам він не сподобався. «Не всі страви є звичними для дітей, але ми проводимо бесіди з класними керівниками, учнями і потихеньку йдемо вперед», – зауважує моя співрозмовниця.

Підприємець Галина Гаврилів надає послуги гарячого харчування у чотирьох школах міста – в ліцеї ім. Романа Шухевича, ЗШ №17, Крихівецькій ЗШ та ЗШ №8. Жінка каже, що 80 відсотків страв з оновленого меню діти їдять із задоволенням. Серед улюблених – курячі нагетси, кебаб із сиром та курка з паприкою. А от фалафель та салат з курячої печінки не сприймають.

Їсти не можна, залишити

Ще одна проблема шкільної їжі в тому, що дуже часто діти її не доїдають і просто залишають майже повні тарілки на столах. Не завжди причина такого стану речей полягає в смаку та непривабливості тих чи інших страв. Є категорія дітей, котрі доволі вибагливі в їжі, і щоб вони харчувались у навчальному закладі, потрібно добряче постаратися, бо в них з цим проблеми не лише в школі, а й удома. Буває, що дітей просто не навчили їсти різноманітну їжу, тому й нове шкільне меню їх часом може лякати і викликати спротив.

«Коли запитуєш учнів, що вони люблять їсти вдома, то діти перелічують: печену курку, стейк, піцу, – каже підприємець Галина Гаврилів. – Оце три основні страви, які вони полюбляють, тому над проблемою дитячого харчування повинні працювати всі, не тільки підприємці, а й батьки»

.

Чимало сучасних учнів не навчені їсти перші страви та салати, тому доволі часто відмовляються від них, навіть не скуштувавши.

«Діти не їдять перші страви, вони їх навіть часом і не пробують, а просто відсувають тарілку із зупою, щоб не втратити авторитету серед однокласників, – розповідає мама другокласниці Івано-Франківської ЗШ №19 Ірина Шуваринська. – Часто в дитячому середовищі вважають, що їсти суп ганебно. Тому важливо змалечку виховувати у своїх дітей культуру харчування».

Шкільна їжа – очима учнів

Вирішила запитати дітей, чи подобається їм те, що для них готують у школі. Відповіді були дуже різні. Учениця 6 класу СШ з поглибленим вивченням англійської мови №11 Ангеліна Струк каже, що смачну їжу в їхній школі продають в буфеті, а от шкільну їдальню фактично не відвідує, має до неї упереджене ставлення. Попри те, що загалом їй не дуже подобаються страви зі шкільного меню, є й такі, котрі смакують, як-от: млинці, картопляне пюре, котлети та макарони. Четвертокласниця Софія Березовська чесно зізнається, що їжа зі шкільної їдальні не завжди їй смакує, пригадує, як недавно подали напівсирий рис. Стравам з оновленого меню дівчинка дала оцінку «так собі», тому що не завжди їсть салати. Що ж до її страв-фаворитів, то це картопля з котлетою та омлет.

Учні УГ №1 міста Івано-Франківська, з якими я поспілкувалася, також не задоволені якістю шкільного харчування. Кажуть, що дуже часто в їхній їдальні їжу подають холодною, деякі страви приготовлені несмачно та з неякісних продуктів. Наприклад, суп, за словами гімназистів, їсти майже неможливо, є лише два більш-менш стерпні види перших страв. Також є претензії до макаронів, які несмачні, низькосортні та розлізлі.

А от школярі приватної школи-садка «Перша ластівка» в унісон вихваляють шкільне харчування. Нагадаю: тут уже готують за рецептами столичного кулінара. «Подобаються усі страви, мене все влаштовує, з’їдаю усю порцію, нічого не залишаю на тарілці», – каже учениця 5-го класу Юлія Лилик. Ще одна п’ятикласниця – Анна Проць також у захопленні від шкільної їжі, сьогодні ж їй найбільше сподобався салат з огірків.

…Звичайно, це лише перші кроки зі зміни системи шкільного харчування, звичайно, не все проходить гладко і просто, як може видатися на перший погляд, але надзвичайно важливо, що процес уже запущено і законсервоване шкільне меню родом ще з Радянського Союзу змінюється, наповнюється новими стравами та смаками.

Опитування до теми

«Холодна і ніяка»: батьки школярів поділилися своїми думками про шкільну їжу

До теми шкільного харчування поспілкувалися з батьками школярів з Івано-Франківська та поцікавилися в них, наскільки вони задоволені тим, як годують у закладі, де навчаються їхні діти. Думки дуже різні: одні бідкаються на несмачні та холодні страви, інші хизуються світлинами їжі, приготовленої за рецептурами Євгена Клопотенка, а ще хтось готує своїм діткам перекус із собою, бо не задоволений харчуванням у школі чи не довіряє йому.

Мар’яна ВЕРШИНІНА, мама учня СШ з поглибленим вивченням англійської мови №1:

– Упродовж двох тижнів нового навчального року мій син відмовлявся ходити до їдальні, казав, що йому там не подобається, не смачно, не цікаво. Але недавно все змінилося. Одного разу пішов туди зі своїм однокласником і відтоді замовляє шкільну їжу. Кожного дня їсть макарони, гречку або картоплю. Щодо нових страв, то мій син переважно їх не пробує, бо обирає те, що знає та любить. Під час свого візиту до шкільної їдальні куштувала поленту з курячим рулетом – це страви з рецептурного збірника Клопотенка. Досить смачно, цікаво та гарно.

Тетяна ТВАРДОВСЬКА, мама учнів ЗШ №24:

– Мої діти в принципі задоволені харчуванням, тому що невибагливі. Але чую від багатьох батьків та дітей, що вони не зовсім задоволені шкільною їжею, адже вона може бути холодною і зовсім без смаку. Хотіла б, щоб мої діти їли в школі не лише гречку та макарони і змалечку дізнавалися про нові рецепти. І, звичайно, важливо, щоб страви були смачними і теплими.

Інна БРЮХОВЕЦЬКА, мама учнів СШ з поглибленим вивченням англійської мови №11:

– Дуже зручно, коли дитина може харчуватися в закладі освіти. Хотіла б, щоби харчування було здоровим, давали більше фруктів, овочів, соків. Моїм дітям подобається шкільна їжа, але вони також хочуть сучасних страв: вареників, піци, бургерів тощо. Можливо, потрібно трішки підвищити вартість харчування, щоб воно було якіснішим. Радію, що в меню нашої школи з’явилися страви з рецептурного збірника Євгена Клопотенка, і дітям вони подобаються. Але сьогодні учні, як і дорослі, сприймають харчування комплексно, враховуючи подачу, якість посуду та столів, атмосферу. Вважаю, що потрібно змінювати кухню та їдальню, а це чудова нагода для написання різноманітних проєктів.

Зоряна ВЕЛЯНИК, мама учениці ЗШ №15:

– Не можу сказати, що я задоволена харчуванням своєї дитини в школі, тому що вона майже завжди жаліється, що їжа холодна і ніяка. Але от чай каркаде зі збірника Є. Клопотенка, який цього року почали готувати в їхній школі, Віці дуже подобається. Нові страви красиво виглядають, але вони не є такими смачними, як мають бути. Можливо, ще треба вміти готувати за рецептами зі збірника. Віка має пільги у харчуванні і вона мусить ходити до їдальні, але донька не часто з’їдає запропоновані страви, буває, що віддає їх своїм однокласникам. А от шкільну випічку їсть залюбки, вона у них дуже смачна, свіжа і гаряча.