Яка ситуація з оформленням паспортів у франківському ЦНАПі


Станом на 30 серпня Івано-Франківський Центр надання адміністративних послуг оформив майже 20 тисяч закордонних паспортів та 1500 ID-карток.

У ЦНАПі уже більше ніж рік займаються оформленням біометричних документів: паспорт громадянина України у формі ID-картки та паспорт для виїзду за кордон.

Кореспондентка Бліц-Інфо поцікавилась особливостями оформлення документів у начальника Центру надання адміністративних послуг Богдана Пителя.

Для того, щоб оформити закордонний паспорт потрібно мати з собою паспорт України, ідентифікаційний код та попередній закордонний паспорт, якщо такий є.

"Якщо у людини є діючий закордонний паспорт, вона може оформити другий, адже кожен громадянин України може мати одразу два закордонних паспорти. Вартість такого документу - 557 гривень 32 копійки, виготовляється за 20 робочих днів. Це реальні терміни, оскільки поліграфічний комбінат "Україна", який друкує паспорти в Києві, повністю ліквідовує заборгованість по друку і зараз всі паспорти видають вчасно. Також можна зробити терміновий документ. Коштуватиме він 810 гривень 32 копійки. Час виготовлення - 7 робочих днів",- розповідає чиновник.

Оплачується послуга в день подання документів готівкою, або банківською карткою в будь-якому банку.

Пов’язане зображення

Оформлення внутрішнього паспорта - ID картки вартує 279 гривень, за 20 робочих днів, або ж 366 гривень - за 10 робочих днів.

Крім того, у пріоритеті ЦНАПу виготовлення документів франківцям, особливо дітям від 14 років.

"Ми надаємо пріоритет франківцям, бо фінансуємось і працюємо за рахунок міської ради, навіть те саме обладнання ми придбали за кошти міського бюджету. Відповідно дітям оформлення ID-карток безкоштовне. Приймаємо позачергово",- наголошує Богдан Питель.

Для того, щоб оформити такий документ необхідно з собою мати: паспорти батьків, ідентифікаційні коди батьків і дитини та свідоцтво про народження особи, яка хоче зробити паспорт.

На оформлення ID-картки працівник витрачає 20 хвилин. Отримання паспорта особою – 30 днів.

За словами Пителя, людина має право зареєструватись на прийом подачі документів двома способами. Перший – звернутись до центру з паспортом та отримати відповідний талон. Другий - реєстрація онлайн.

"На даний час немає жодних затримок. У нас працює система попереднього запису. Зранку нема ні черг, ні перекличок. А на сайті зараз можна без проблем зареєструватись на вересень. Вибрати конкретний день та годину, видрукувати талон або сфотографувати його і прийти в ЦНАП. До слова, дуже багато людей звертаються до нас з інших міст та районів",- зазначає посадовець.

Крім того, реєстрація на подачу документів відбувається і в приміщенні ЦНАПу, зареєструватись можна на жовтень-листопад.