Юридична неграмотність чи політичний піар:Ткачук пішла до суду замість ОВК


Вчора, 16 листопада Івано-Франківському окружному адміністративному суді розпочали розгляд позову Марії Ткачук проти голови обласної ради Олександра Сича.

Як відомо, вже півтора року кандидатка у депутати від "Самопомочі" Марія Ткачук намагається відібрати депутатський мандат у депутата від «Самопомочі» Сергія Коцюра, адже його було призначено першим заступником Коломийського міського голови. Оскільки закон забороняє таке сумісництво, Ткачук пішла до суду, аби зобов'язати ОВК визнати депутатом її, адже саме вона наступна за партійним списком. Суд задовільнив її позов частково та зобов'язав обласну виборчу комісію визнати Марію Ткачук депутатом замість Сергія Коцюра. Втім, Коцюра мандату не позбавили, а сам він відповідної заяви так і не написав, тож продовжує виконувати обов'язки депутата.

Ткачук вважає, що в цьому вина голови Івано-Франківської облради Олександра Сича. Мовляв, голова перешкоджає їй здійснювати депутатські повноваження та відмовляється забезпечити можливість брати участь у пленарних засіданнях. Тож подала до суду.

Втім, як пояснив у розмові з кореспондентом Бліц-Інфо керівник проектів та член ІФОО КВУ Ігор Ткач, суд в цьому випадку не допоможе. Проблема в тому, що Ткачук помилилась на самому початку коли ще була стара ОВК і вона неправильно написала скаргу в комісію.

«Комісія цю скаргу відхилила, як неправильну, а вона почала оскаржувати рішення ОВК в суді і добилась якогось рішення, яке не можливо виконати. Тепер намагаються це рішення якось пропхати через сесію облради, але його неможливо виконати бо воно неповне. Цей суд проти голови ради нічого не змінить», - запевняє аналітик.

Ігор Ткач пояснює, що аби стати депутатом потрібно, щоб людину визнали обраною, зареєстрували і аж тоді привели до присяги. Проте Ткачук, за його словами, обраною не визнали і визнати не можуть, оскільки за законом заміщення посад депутатів відбувається тільки коли звільняється попереднє місце. Тобто мандат має стати вакантний.

«Сьогодні немає жодного документу, який би підтвердив, що Коцюр не депутат. В рішенні судів є згадка начебто він втратив мандат автоматично, але такого не буває. Має бути документ - це або постанова комісії, щоб скасувати реєстрацію (якщо б Коцюр написав заяву власноручно, чи партія його відкликала), або інша постанова визнати його таким, що втратив повноваження. Тут якраз можна використати те, що говорить Марія Ткачук. Але вона неправильно оформила документ і її адвокати не розібралися в цьому. Зараз неможливо привести її до присяги. Тож Ткачук необхідно все починати заново», - каже член обласного КВУ.

Втім сам Сергій Коцюр не збирається добровільно складати повноваження. Поспілкуватися з народним обранцем кореспонденту Бліц-інфо не вдалося, адже він відмовився давати коментар по телефону, та позицію депутата висловив очільник фракції «Самопомочі» в обласній раді Богдан Станіславський.

«Ми виступаємо за те, щоб дотримуватись закону. Проте Коцюр не буде писати заяву, адже за нього проголосували виборці і вони не зрозуміють такого вчинку. Якщо є відповідна норма закону, то він підкориться. Суд прийняв незрозуміле рішення по цій справі. Як можна когось призначити, якщо нікого не звільняти? Немає в законі такого трактування, що депутат не може працювати в різних радах. Є,  що не може бути депутатом тієї ради де він працює, а тут коломийська міськрада і обласна рада», - переконаний Станіславський.

Тож тепер за словами Ткача, щоб відвоювати свій мандат Ткачук повинна звернутися з заявою в ОВК, щоб визнати Коцюра таким, що втратив повноваження, обгрунтувати свою позицію і тоді комісія прийме рішення.

«Якщо комісія прийме негативне рішення, то тоді вона зможе оскаржувати це в суді. Тобто процедура має ще раз пройти по колу, оскільки вона сама неправильно написала позовну заяву коли судилася і ще перед тим скаргу в ОВК. Ткачук відразу попросила її зареєструвати як депутата. Такого немає, щоб ти прийшов з вулиці і тебе зареєстрували. Спочатку людину необхідно визнати обраною, аж тоді зареєструвати», - роз’яснює аналітик.

Автоматично, запевняє Ігор Ткач, депутата не можливо позбавити мандату. Навіть якщо депутат помер, то для ОВК він не втратив повноважень автоматично.  

«Автоматично не буває нічого, адже є принцип безперервності влади, за яким повноваження нового депутата розпочинаються з моменту завершення повноважень попереднього. Цей момент мусить бути зафіксований документом. А суд не може позбавити Коцюра повноважень, оскільки це не функція суду, а конкретні повноваження виборчої комісії. В законі про статус депутатів місцевих рад і про місцеве самоврядування немає такого. Жарський (адвокат Марії Ткачук,- авт.) це придумав виходячи із судової практики, але нею керуються суди, а не виборчі комісії»,- запевняє член ІФОО КВУ.

Варто зауважити, що після суду Ткачук заявила, що зараз проводиться досудове розслідування у двох кримінальних провадженнях проти депутатів-сумісників  та членів ОВК, що відмовлялися виконувати рішення суду про визнання її депутатом. Ігор Ткач каже, що прокуратура справді могла відкрити кримінальне провадження, адже сумісництво є злочином.

«Прокуратура може відкрити кримінальне провадження і довести це діло до суду. Коли вже буде вирок суду, що вони винні, тоді цей вирок направлять в обласну раду, щоб там позбавили депутатів-сумісників повноважень. Це не швидко робиться. Коли вони втратять повноваження, ОВК має визначити хто наступний у списку. Тоді наступний кандидат мав би принести документи, що погоджується стати депутатом, скласти інший представницький мандат і після цього приймається рішення про визнання його обраним та реєстрацію. І аж тоді, на найближчій сесії такий депутат складає присягу», - роз’яснює Ткач.

Окремо варто наголосити, що в обласній організації «Самопомочі» відхрещуються від Марії Ткачук і пояснюють, що вона не є членом партії, а тільки висувалась на вибори від Коломийського осередку партії.

«Коцюр є членом «Самопомочі», а Ткачук – ні. Вона собі діє, як фізична особа і не погоджує свої дії з обласною фракцією чи обласною організацією. Це її справа. Якби це було рішення партійців, то ми за них відповідаємо, а Ткачук до нас не відноситься», - підсумував Станіславський.

До теми: Шість депутатів обласної ради можуть втратити мандати