З інтернатів зробили бізнес: На Прикарпатті скорочуватимуть кількість дитбудинків


Сьогодні, 15 грудня відбулося спільне засідання двох комісій облради на якому розглянули проект бюджету на 2018 рік.

Серед іншого депутати поцікавились у директора Департаменту фінансів ОДА Ірини Мацькевич, як в наступному році будуть фінансуватися інтернаті заклади.

Як зауважила фінансист, планується поступове скорочення кількості таких закладів і влаштування дітей у сім'ї.

Водночас заступник директора Департаменту соцполітики Віталій Яворський пояснив, що зараз 90% дітей з вадами розвитку, які проживають в інтернатах мають батьків і тільки 10% сироти. Тож вони будуть працювати над тим, щоб діти повернулись у сім'ю. Тож хочуть максимально скоротити кількість таких закладів

"Звичайно, що інтернат - це "хороший" бізнес, адже і мама отримує кошти, і заклад на утримання дитини, і директор зацікавлений у збереженні своєї роботи, і район не хоче втрачати доходи бюджету і робочі місця. В цій ситуації тільки про дітей ніхто не думає",- сказав чиновник.

Водночас в соцполітики зауважують, що необхідно збільшити кількість інтернатних закладів для дорослих.

"В нас зараз на черзі стоїть 50 дорослих з вадами розвитку, яких необхідно кудись влаштувати. Вони не можуть жити з рідними, адже становлять певну небезпеку, а в сім'ях є діти. Тож потрібно створювати додаткові заклади",- пояснює Яворський.

У свою чергу заступник голови обласної ради Василь Гладій наголосив, що в області є багато людей, які готові платити гроші, щоб за їх батьками доглядали.

"Є люди, які живуть далеко, чи виїхали за кордон. Вони переживають за батьків, але не можуть бути поруч. Тож готові платити гроші, щоб за батьками наглянули, зварили їсти, попрали. Нам треба думати над створенням таких закладів і служб",- вважає заступник голови облради.