10 причин, щоб відвідати Львів – думка іноземців


Український Львів увійшов у ТОП-10 міст світу, які пропонували відвідати іноземним туристам у минулому році. Він зайняв у рейтингу п’яту позицію. За версією британського видання The Rough Guide західна столиця України є одним із найпривабливіших міст для туристів з усього світу. І на це, за їхніми словами, є, як мінімум, 10 причин:

Старе місто – ідеальне для прогулянок

 

фото: Велика Епоха

фото: Велика Епоха


Для пішоходів свою красу відкриє найколоритніша частина – Старе місто, яке виглядає справді як «шматочок Центральної Європи». А безліч католицьких, православних і вірменських храмів, які зустрічаються на багатьох вулицях, підтверджують його мультикультурне минуле, пише ВСВІТІ.

Простора Ринкова площа гуде відкритими літніми ресторанчиками, оточена ренесансними будинками та лабіринтами дворів. Нічне життя тут має виразно театральний вигляд. Ви побачите панянок у пишних платтях та панів у капелюхах, а у тематичних кафе офіціантки у фартухах з рюшами розноситимуть пінисті кухлі пива – ви й самі відчуєте себе учасником театрального дійства.

Проспект Свободи

фото сайту lviv-info

фото сайту lviv-info

Проспект Свободи – широка двосмугова вулиця із ліхтарями, клумбами і великим фонтаном. З північного боку проспекту гордовито піднімається визначна архітектурна пам’ятка міста (з 1900 р.) – Оперний театр. Прикрашає його тріо крилатих статуй, що символізують види мистецтва. З південного боку ви побачите сучасний вже пам’ятник Тарасу Шевченку, а також монумент видатному польському поету Адаму Міцкевичу.

Магія Карпат

Музей народної архітектури і побуту фото: Ольга Придибайло

Музей народної архітектури і побуту фото: Ольга Придибайло

Гірські вершини та схили з карпатськими пасовищами доволі далекі від центру Львова. Але гірський колорит завжди мав вплив на атмосферу міста. На північний схід від центру Львова знаходиться Музей народної архітектури, який ідеально відтворює заповітні традиції українського південного заходу. Найбільш вражаючими є будівлі казкових церков Карпатського регіону, їх дзвіниці, підняті високо пагоди із ярусами.

Мистецтво Личаківського кладовища під відкритим небом

фото: Олег Григор’єв

фото: Олег Григор’єв

У трьох кілометрах на південний схід від центру міста знаходиться одне із найвідоміших поховань у Європі – Личаківський цвинтар. Сумна краса ландшафтних фігур, вік яких часом сягає двох століть, вражає своїм мистецтвом. Будучи закладеним ще у 1786 році, цвинтар перетворився на справжній музей-заповідник: мистецько вимурувані сімейні усипальні, фігури янголів та людей… Це справжня арт-галерея під відкритим небом.

Музеї старої школи

фото: solja foto blog

фото: solja foto blog

Незважаючи на недофінансування в останні роки, музеї Львова є справді чарівними у своїй самобутності. Скрипучі дерев’яні сходи, поліровані паркетні підлоги та співробітники, які слідують за відвідувачами з однієї кімнати в іншу, вмикаючи та вимикаючи світло. Вони бережуть відсутність у залах будь-чого сучасно-інтерактивного. Розмістившись у величному палаці Потоцьких, Львівська галерея мистецтв вражає багатством прикрашених зал із безліччю антикварних меблів.

Пиво з традицією

У музеї фото: Артем Замула

У музеї
фото: Артем Замула

Одним винятком із попередньої традиції є Музей пивоваріння. Сучасний дисплей розповідає про історію пивоваріння від її витоків до наших днів. Він діє на основі Львівської пивоварні, яка користувалась пошаною і за Габсбургів, і в радянську епоху і яка досі продовжує зберігати таємниці приготування своїх напоїв. Та це далеко не все: продовжуючи видумувати нові рецепти, високошанований пивоварний завод і зараз поставляє напої у багато барів Старого міста. Багато Львівських пабів також заварюють своє чудове пиво.

Прогулянка парком

фото: Sofiya Hunchyk

фото: Sofiya Hunchyk


Величезна зелена зона, розташована на південь від центру Львова – це Стрийський парк. Це ідеальне місце для пікніків із пледами на траві та прогулянок по золотому листі. Парк розташований у лісистій місцевості. У південно-західній частині парку діє Львівська дитяча залізниця, послуги якої діють довкола парку.

Ексцентричні напої

фото сайту fest.lviv.ua

фото сайту fest.lviv.ua

Одним із найвідоміших синів Львова є Леопольд фон Захер-Мазох (1836-1895), натхненник концепції психолога фон Крафт-Ебінг – мазохізму та автор «Венери у хутрі». Цілком доречно, що у місті, переповненому тематичними кафе і пабами, людині, яка присвятила йому свою фантазію і творчість, Львів присвятив один з барів. Епатажний декор Мазох-кафе (із елементами нижньої білизни та мережевних тканин) не викликає відрази чи страху, лише зачаровує. Коктейлі названі відповідно, як «Пекуче бажання», наприклад. А ваш рахунок буде доставлений в туфельці на високому каблуці.

Смерть від шоколаду

фото: Денис Мукимов

фото: Денис Мукимов


Період правління Габсбургів – це також час розквіту львівських кафе. Які зберігали у місті неперевершений аромат кави, шоколаду і морозива. І зараз Львівська майстерня шоколаду славиться як одне із найвідвідуваніших місць. Тут із цією коричневою субстанцією ви можете робити все, що завгодно: пити шоколад у будь-якій кількості (як мус), або вживати у різних формах, або купити мішок шоколадних цукерок найрізноманітніших розмірів та смаків.

Українська сорочка

фото: svetik67

фото: svetik67

Один із найбільш автентичних сувенірів, який ви можете привезти із поїздки в Україну – це вишиванка. Це біла сорочка чи блузка, вишита візерунками з традиційними народними мотивами, яку одягали місцеві жителі на урочисті події. Якщо ви шукаєте високоякісну вишивку ручної роботи – знайдете її на ринку ремесел на розі вулиць Театральної та Лесі Українки. У пошуках дешевшої вишиванки фабричного виробництва можете переглянути кіоски під відкритим небом, що на Краківському ринку.

Англомовну статтю про Львів ви можете прочитати на офіційному сайті The Rough Guide