5 сучасних парків на місці занедбаних залізниць


Кілька років тому Нью-Йорк здивував весь світ створенням дуже затишного і красивого парку на старій залізничній естакаді в самому центрі Манхеттена. Цей приклад виявився заразливим, і відразу в декількох містах світу з’явилися подібні проекти.

Про них і піде мова в нашому огляді, пише ВСВІТІ.

Парк High Line. Нью-Йорк, США

У 1934 в районі Вест Сайд в Нью-Йорку була відкрита залізнична естакада для обслуговування порту. Але до 1980 року потреба у ній відпала, і ця лінія залізниці була закрита. Протягом майже трьох десятиліть старий інфраструктурний об’єкт стояв занедбаним, поступово зарастаючи бур’янами і руйнуючись. А в 2011 туди знову повернулося життя – на естакаді була відкрита перша черга парку High Line .

Зараз High Line представляє собою парк для прогулянок і відпочинку, що розтягнувся на опорах на 2 кілометри 330 метрів. У ньому облаштовані доріжки, лавочки, місця для проведення імпровізованих концертів і виступів. Планується також відкрити лінію міні-трамвая , який курсуватиме вздовж High Line, щоб відвідувачі цього парку могли легко і швидко дістатися з одного його кінця в інший.

High Line перетворився на найпопулярніше місце для відпочинку в усьому Вест Сайді. Успішна реалізація цього проекту дала поштовх до появи схожий ідей і концепцій по всьому світу.

Парк в районі Theresienhohe. Мюнхен, Німеччина

А в Мюнхені не стали чекати, коли залізниця, що проходить через житловий квартал в районі Theresienhohe, буде закрита. Там створили сучасний парк для відпочинку і спорту прямо на даху залізничного тунелю.

Коли цей тунель будували, передбачалося, що його дах буде експлуатуватися в якості прибудинкової території. Однак цим планам не судилося збутися, територія довжиною 300 метрів і шириною 50 стояла занедбаною, поки на неї не звернула увагу мюнхенська компанія Topotek 1.

З ініціативи Topotek 1 дах перетворилася на парк з дитячими майданчиками, доріжками для прогулянок і спортивним інвентарем. Там же були створені і обгороджені ділянки для паркування автомобілів, яких так не вистачає району Theresienhohe.

Promenade plantee. Париж, Франція

Слід зазначити, що нью-йоркський High Line – це не перший в світі парк, створений на місці старої залізниці. Ще в 1990 році в Парижі з’явився бульвар Promenade plantee, облаштований на покинутій естакаді, що проходить неподалік від центру французької столиці.

Promenade plantee – це не просто місце для відпочинку та прогулянок, це справжнє диво ландшафтного дизайну. Там можна знайти канали і водоспади, дерева та кущі, безліч паркових скульптур і конструкцій. І все це – на висоті кілька метрів над поверхнею землі.

І якщо High Line тільки знаходить своє місце в урбаністичної культури Нью-Йорка, то Promenade plantee вже давно став невід’ємною складовою Парижа, частиною оперізувального центр французької столиці «Зеленого поясу».

Підземний парк в старому метро. Лондон, Великобританія

У Лондоні немає занедбаних залізничних естакад, зате є кілька виведених з експлуатації станцій і тунелів метро. Ці об’єкти і планує використовувати для створення нового міського парку громадська ініціатива A High Line for London .

Тунелі метро, ​​за задумом авторів проекту, можуть перетворитися на місця для прогулянок городян і гостей Лондона. А на станціях можна буде влаштовувати сімейні пікніки і навіть масові заходи. Ще один проект, на який привернув увагу A High Line for London, припускає перетворити старий канал в британській столиці в муніципальний басейн.

У Нью-Йорку, до речі, теж існує проект ревіталізації покинутої підземної транспортної інфраструктури. Там громадськість пропонує перетворити давно виведений з експлуатації залізничний вокзал Williamsburg Bridge в парк Low Line - аналог High Line, розташований нижче рівня землі.

Ayanggichatgil – парк на старому залізничному мосту. Тегу, Південна Корея

Не пасе задніх у справі перетворення старої залізничної інфраструктури в сучасні парки і Азія. Приміром, в південнокорейському місті Тегу на початку 2014 року відкрився новий міський бульвар - Ayanggichatgil . Він був створений на виведеному з експлуатації мосту через річку Кимхоган.

Там, де ще кілька років тому ходили вантажні та пасажирські поїзди, тепер розташувався бульвар для прогулянок, музей і павільйон для медитацій з відмінним панорамним видом на місто Тегу.