6 буйволів та сад: Поблизу Франківська облаштували фермерське господарство


Працівники Управління інтеграції громад міської ради мали можливість поспілкуватися з власником фермерського господарства Романом Яковином, що знаходиться у с. Підлужжя і входить у Івано-Франківську МТГ.

Коли заходиш на ферму, перше, що відкривається, – це мальовничий краєвид на фоні саду. Простягаються багато рядів плодових дерев, де дозрівають яблука та черешні, а, пройшовши вглиб саду, поодаль пасуться незвичні для наших країв тварини, йдеться на сайті МВК.

Площа володінь вражає: у власності ферми знаходиться 114 га землі (близько 20 га – це горіховий сад, 8 га – яблуневий, 1 га – вишневий, а 1,5-2 га засаджено грушею, також є частина лісу). Земля, яка не засаджена плодовими деревами, використовується, як пасовисько для тварин. Більшість землі взято в оренду.

На фермі вирощують сорти яблук, які не потрібно обробляти фунгіцидами (імунні сорти), а саме: Луна, Оріон, Ред Топаз, Розелла та ін. Саджанці плодових дерев були придбані на Закарпатті. Пробували садити і сливи, проте вони не прижилися на даному ґрунті. У планах посадити малину.

«З добрим яблуком нема проблем зі збутом», – говорить пан Роман. На даний час не встигають довезти урожай яблук на базар, тому що люди, знаючи про фермерське господарство, самі приїжджають та купують яблука.

Фруктовий сад було висаджено 5-6 років тому (планувалося спочатку підприємство по вирощуванню щеп, але задум не вдався і пан Роман взяв сад під своє одноосібне керівництво). Проте не обійшлося і без труднощів, на четвертому році урожай яблук було втрачено через град. Яблуні мають висоту 2,5-3 м і це для того, пояснює Роман Мирославович, щоб було зручно зривати яблука. Усе куплено власним коштом. Планують зробити автоматичний полив для дерев.

 «Нові сади»: 6 буйволів та сад

Коли ми підійшли до пасовиська, нас зустріли стадо різноманітних тварин. Розміри більшості тварин вражають, тому підійти близько було страшно. Самка буйвола захищає своє потомство, а бики насторожено нас споглядають, єдина, хто нас не боїться, – це коза. Стадо надзвичайно різноманітне: є і 6 карпатських буйволів, і угорські сірі корови, і салерська порода корів, а також вівці та кози, два бика. Недавно народилося четверо телят. Буйволів завезли з Закарпаття. На жаль, в цьому році самка буйвола загинула: отруїлася целофаном, який викидають люди, тому у володінні залишилося лише 6 особин. Тварин випасає пастух. Молоко буйволів має багато корисних властивостей і з нього виготовляють сир моцарелу. Є приміщення для зимівлі тварин. Фермер розповідає, що багато людей вже знають про його тварин, тому на вихідних приїжджають з дітьми і фотографуються.

В найближчих планах фермера є облаштувати місце для сімейного відпочинку: організувати заклад громадського харчування (ресторанчик), територію для розваг дітей та оглядовий майданчик, щоб люди могли приїжджати на відпочинок зі своїми сім’ями. Заклад буде орієнтований на туристів, де, за бажанням, можна буде нарвати, зважити та придбати яблука. «Дехто каже, – говорить пан Роман, – що багато хто тут з’їсть яблука», я ж відповідаю: «Дай Боже здоров’я, адже яблук багато». Даний відпочинковий комплекс планують збудувати до кінця 2022 року.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!