Арт-вихідні у Криворівні. Куди піти?


Криворівня на Івано-Франківщині – село розкішних гір, низького неба, легенд та чар.

Недивно, що саме на цій землі розгорнув події своєї найвідомішої повісті «Тіні забутих предків» Михайло Коцюбинський. Саме тут красень-Іван покохав тендітну Марічку. Та нестримна ріка навіки розлучила пару. Іван одружився на нелюбій Палагні й утратив розум…, пише Еkoinform.

Це невелике карпатське село було добре відомим ще у ХІХ столітті. Тут полюбляла відпочивати мистецька богема тих часів: Іван Франко, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Василь Стефаник. До Криворівні також приїжджала і дружина відомого письменника Антона Чехова акторка Ольга Кніппер.

Напевно, природжений естет Михайло Коцюбинський теж полюбив цю частину колоритної Гуцульщини за красиві гори, неповторний шум Черемошу і музику трембіт. Письменник подовгу жив у селищі. Діалектизми й унікальний побут персонажів «Тіней» він запозичив у місцевих гуцулів. А пізніше Сергій Параджанов майстерно втілив твір Коцюбинського у кінокартину.

Слідами «Тіней…»

Срібна нитка Чорного Черемошу звивається поміж гір, ніби розділяючи село навпіл. Куди не подивишся – неймовірні пейзажі. Село довге і ріку покриває кілька навісних місточків, що похитуються в такт ході.

Прямуючи трасою на північ від села, можна дістатися Буковецького перевалу, звідки бере початок пішохідний маршрут до скель Писаного Каменю або до вершини Ігрець (1311 м). З полонин, що простягаються над Криворівнею, відкриваються неймовірні пейзажі та панорами.

Саме у Криворівні було відзнято найяскравіші сцени вже згаданого фільму. Створений у 1960-х роках фільм «Тіні забутих предків» став культовим, а режисер Сергій Параджанов та актори Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова, котрі зіграли головних героїв, – легендами світового кінематографу.

Стежками зйомок

Бажаєте пройтися стежками зйомок? Найперше, завітайте до гуцульської «Хати-ґражди» – хати-музею, розташованої в присілку Криворівні, Заріччі. Це не просто пам’ятка архітектури, де збереглися предмети побуту гуцулів, а особливий «закритий» тип гуцульської садиби, що був розповсюджений на Гуцульщині в XVІІ–XІX ст.

Однією з останніх у цьому обійсті проживала Параска Харюк, ровесниця Івана Франка. Вона знала багато місцевих легенд, тому Франко з радістю приходив у гості, щоб послухати її історії. Актор Іван Миколайчук, котрий зіграв у «Тінях…» роль Івана, любив у хаті-ѓражді спати на сіні. Він казав, що вона дає йому сили… І вже пізніше не минав нагоди завітати до хати-ѓражди знову. Сьогодні «карпатський дзен» може пережити кожен охочий: садиби поруч залюбки приймають туристів цілий рік. Вартість проживання від 50–100 грн, залежно від умов та харчування.

Через місток і дорогу від хати-ѓражди на пагорбі височіє дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці. Зведений у 1719 році, вже понад три століття храм працює і ніколи не зачинявся, навіть у радянський період. У неділю та свята до нього приходить багато людей у вишиваних строях – місцеві жителі бережуть свої традиції та пишаються ними. До слова, у церкві теж знімали сцени для «Тіней…», та вони, на жаль, не увійшла до картини.

Музеї Франка і Грушевського

Від хати-ѓражди спускаємося знову до Черемошу, перебираємося на лівий берег і йдемо до центру села – в Літературно-меморіальний музей І. Франка. Франко найбільшу частину часу, проведеного в Криворівні, жив саме тут, тож у будинку є робоча кімната письменника.

В музеї збережено багато речей, які використовували господарі хати, речі Івана Франка (ліжко, на якому він спав; сіті для риболовлі; гуцульська сокирка, подарована господарем хати), крісло-качалка, в якому любив гойдатись Михайло Грушевський, а також багато речей того часу. А мені місце біля будинку Франка подобається ще й тим, що навпроти музею в наметі можна купити каву і смакувати її, споглядаючи гори.

Є у Криворівні збудований музей першого українського президента Михайла Грушевського. За порадою Івана Франка у 1902 році він приїхав сюди на відпочинок. За кілька років вчений купив собі віллу і земельну ділянку біля Чорного Черемошу, облаштував у гуцульському стилі. У літній період на гостину до Грушевських приїздило багато українських митців, науковців, політичних діячів.

І власне фінальним акордом арт-уікенду стане переїзд до сусідньої Верховини, де розташований Будинок-музей фільму «Тіні…». У ньому протягом семи місяців мешкав Сергій Параджанов – саме під час зйомок. Пані гід емоційно та щемно розкаже чимало цікавих фактів про ті часи та покаже унікальні експонати. А попросите – обов’язково познайомить із місцевими мешканцями, котрі ще пам’ятають зйомки і відомого кінорежисера.

Наталія РУДНІЧЕНКО,
Газета “Природа і суспільство”

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!