Легкий заробіток чи шахрайство? В Івано-Франківську з'явилась нова фінансова піраміда B2B Jewelry


В Україні набирає популярності нова фінансова піраміда, замаскована під мережу ювелірних магазинів B2B Jewelry.

Тут покупцям пропонують купити ювелірні вироби та навіть - заробити на покупці. Варто пояснити, що принцип роботи B2B полягає в тому, що клієнт може отримати прибуток в залежності від кількості залучених учасників. Чим більше людей він приведе, тим більші відсотки отримає. Втім, ніхто не дає гарантії, що ви не будете останніми у своєму ланцюжку та точно зможете заробити, чи хоча б отримати назад свої гроші. 

Треба зазначити, за таким принципом працювали й інші фінансові піраміди, через які тисячі людей втратили свої заощадження. Одна з найвідоміших - "МММ". 

У B2B гарно розписана система бонусів, залежно від того, на яку суму зроблено покупок вашою командою, тобто друзями, рідними і знайомими, яких ви привели в проєкт, і скільки відсотків вам за це нарахують.

Увагу на діяльність B2B Jewelry звернув іванофранківець Діма Бесенюк, закликавши "не вестися" на щедрі відсотки.

«Не думав, що писатиму про таке у 2020 році, але вашій увазі фінансова піраміда нашого часу: "B2B Jewelry". Кажуть, що вони як Монобанк — дають вам щомісячний кешбек. Зі словами в них все грамотно, тут вам B2B і кешбек, а позиціонують вони себе як магазин ювелірки. Але не все так гарно і просто. Згадаємо минуле, і багатьом відомий "Хелікс", який діяв здається у 2011 році, і знаходився навпроти «білого дому». Вони обіцяли здоровенний такий % прибутку, і ти сам його міг збільшити, потрібно тільки поділитись із друзями цим легким способом заробітку. Пам'ятаю як прийшов до них і зустрів там 5 знайомих. Один хлопчина звільнився з роботи та вклав 1500 доларів. Але традиційно, як і з всіма пірамідами, час розквіту минув, вони закрились, а їх лідери зникли з радарів.

Що відбувається зараз: схема схожа, ти вкладаєшся, ділишся із друзяками простим способом заробітку, і чим більше в тебе наївних друзяк, тим більше ти отримуєш грошей. Але ні не так, не отримуєш грошей, а маєш "пасивний прибуток". Ці схеми діяли і будуть діяти далі. Після закриття однієї кантори інша витримає паузу, щоб люди забули та прийде до Франківська. Сховається під новим іменем, буде використовувати сучасні слова та круті слогани. Ну і звичайно ж буде переконувати, що ти заробиш купу грошей, навіть більше аніж в Польщі на полуницях», - пише франківець.

Наразі в Івано-Франківську вже працюють два магазини B2B Jewelry. Обидва в центральній частині міста — на Дністровській та Січових Стрільців. Окрім того, по одному магазину є у Калуші та Коломиї.

Як переконує у мережі представниця B2B Христини Христюк, клієнтами та покупцями їхньої мережі нібито є вже 60% франківців.  Втім, очевидно, що це не відповідає дійсності, адже два офіси фізично не могли б обслужити понад 100 тисяч людей.  До слова, сторінка у мережі Facebook має всього 30 підписників. Та й навіть всеукраїнські у Facebook мають не більше 21 тисячі шанувальників.

Загалом B2B має декілька сайтів. До слова, на одному з них розміщене фото нібито з відкриття магазину в Івано-Франківську. Щоправда, такої будівлі у нашому місті немає. Таке сама зображення на більше ніж 30 магазинів України.


Вкладники B2B, аби залучити у свою команду нових людей та отримати більші відсотки, агітують всюди.

«Я приїхала на сесію, і замість пар однієї з методик, викладачка розказувала про свій «путь к успєху» у B2B, про 60% заробітку теж казала щось (певно в компанії так кажуть новим інвесторам). Найгірше те, що це була викладачка математики, яка б цю схему мала розуміти зразу», - пише у мережі Софія Брус.

Водночас франківка Мар’яна розповідає, що її з чоловіком долучитись до вкладників B2B закликала водійка авто з «BlaBlaCar». Жінка переконувала, що молодим людям потрібно вже зараз думати про забезпечену старість, а вкладення у B2B – найкращий варіант.

"Спочатку пропонувала вкласти тисячу і лише на тиждень. Все подавалося так ніби ти вкладаєш гроші у надійний бізнес - ювелірний завод. Але очевидно, що таким чином до потенційних клієнтів втираються у довіру. Ми відмовилися, але водійка наполегливо пропонувала подумати", - пригадує Мар'яна. 

Аби перевірити як працює B2B та чи справді у них такі великі черги, як пишуть на сайтах кореспондентка Бліц-Інфо пішла в магазин. Варто додати, що ціни на ювелірні вироби тут втричі дорожчі, аніж в інших ювелірних магазинах.

У торговому залі декілька покупців розглядають прикраси. За прилавками троє продавців. До нових клієнтів підходять неохоче. Поруч двоє хлопців вибирають срібний ланцюжок. З їхньої розмови стає зрозуміло, що це вже клієнт мережі привів друга. Продавчиня пояснює, що аби перший отримав «бонуси» потрібно, щоб його товариш розрахувався готівкою, а не подарунковим сертифікатом, який отримав в подарунок від друга-клієнта. 

На ювелірних виробах одразу два цінники. Перший – вартість, за яку купуєте прикрасу. Інша сума – яку вам нібито повернуть протягом року. Це називають "кешбек" – повна вартість товару плюс чотири відсотки.

Але головний товар у магазинах мережі – не прикраси, а сертифікати, забезпечені золотом або сріблом. Це ось такі паперові прямокутники, де намальовано від одної до 27 тисяч гривень. На сертифікати більші відсотки – до 8 щотижня, а це нібито 416% річних.

Якщо вірити даним самої B2B Jewelry, то в Україні, Росії та Казахстані працює вже 59 магазинів. Втім, юридичної особи бренду в Україні не існує. Сам бренд B2B Jewelry з’явився влітку 2018 року, офіс розташований в містечку Ладижин під Вінницею. Під цим брендом працює і мережа фірмових магазинів ювелірної фабрики «Шарм».

Водночас за даними Генпрокуратури і податківців співвласники B2B Jewelry підозрюються в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, і використанні схеми виведення готівки через фіктивний благодійний фонд.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!


Теги: