Багатодітний батько має право на призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною


Департамент соціальної політики повідомляє, що з 1 січня 2014 року набрав чинності Закон України №170-VII «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали п’ятеро і більше дітей», прийнятий Верховною Радою України 4 квітня 2013 року.

Відповідно до п.8 статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» в редакції, чинній до 01.01.2014 року, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлювалися виключно матерям, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку.

Відтепер, згідно із внесеними змінами до цього Закону, якщо у разі смерті матері або у випадку позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому, як і раніше, враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Заява щодо порушення клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною та необхідні документи подаються до управління Пенсійного фонду України в м. Івано-Франківську ( вул. Незалежності, 44). Пенсії за особливі заслуги багатодітним матерям і батькам розглядаються та встановлюються робочою групою при Івано-Франківській  обласній державній адміністрації.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення за встановленням пенсії, але не раніше дати набрання чинності положеннями Закону, що встановлює право на таку пенсію. Днем звернення вважається день прийому заяви щодо порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами.

Пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам як надбавка до пенсії, на яку має право особа згідно із законом (до пенсій за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника та за вислугу років). Розмір надбавки визначається залежно від заслуг особи. Зокрема, для багатодітних батьків (матерів) цей розмір складає від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (див. таблицю): 

Матерям (батькам), які народили та виховали:

Розмір надбавки у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність

- 10 і більше дітей;

40%

- 9 дітей;

39%

- 8 дітей;

38%

- 7 дітей;

37%

- 6 дітей;

36%

- 5 дітей

35%

Документи, якими підтверджується факт народження та виховання дітей:

Пунктом 24 Порядку № 22-1 передбачено, що при призначенні пенсій багатодітним батькам факт народження дітей встановлюється на підставі свідоцтва про народження, а їх виховання до зазначеного віку — на підставі свідоцтва про народження чи паспорта дитини. У разі смерті дитини подається свідоцтво про смерть.

Для підготовки проекту клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною надаються документи:

а) заява про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною ( в управлінні Пенсійного фонду України за місцем проживання );

б) копії документів, що підтверджують особливі заслуги (копії свідоцтв про народження дітей, паспортів );

в) копії документів, що підтверджують трудовий стаж (у разі їх відсутності в управлінні Пенсійного фонду України за місцем проживання);

г) копії сторінок паспорта із прізвищем ім'ям та по батькові особи українською мовою й сторінки, на якій зазначене місце реєстрації претендента.