Базарний день. 13 колоритних ринків України


Базари, ринки, торгові ряди і гостинні двори існували з давніх часів і являли собою щось більше, ніж просто місце, де можна придбати необхідні продукти або товари.

Вони були і залишаються центрами міського життя, де повною мірою розкриваються культура і звичаї населення. Деякі туристи й досі користуються цією простою істиною і, вирушаючи в нові для себе краї, у першу чергу довідуються про місцезнаходження найбільшого ринку. Так можна скласти безпомилкове уявлення про те місто, куди ви потрапили, і придбати унікальну річ.

Нижче ви можете ознайомитися з добіркою найбільш колоритних ринків України, за версією IGotoWorld.

Сувенірний ринок «Вернісаж» у Львові

Чим унікальний: головна особливість «Вернісажу» – тут справді можна знайти ексклюзивні речі. Про це знає багато хто, тому часто можна побачити, як між торговими крамничками ходять відомі люди. Деякі прикраси львівських майстрів вже доповнили образи знаменитих українських актрис, співачок і телеведучих. Від великої кількості різноманітної всячини розбігаються очі, кожен турист знайде собі тут річ, яка буде нагадувати йому про колорит Західної України.

Джерело фото: gazeta.lviv.ua.

Що можна купити: одяг, в тому числі традиційні вишиванки, різноманітну сувенірну продукцію, вироби ручної роботи, прикраси та багато іншого.

Коломийський ринок вишиванок

Чим унікальний: невелике прикарпатське містечко Коломия – далеко не єдине місце, де можна купити вишиванку, але жоден інший базар не зрівняється з такою кількістю і різноманітністю товару, як тут. За давно сформованою традицією ринок працює тільки вночі, але покупців це не зупиняє. Особливість базару в тому, що тут можна купити вишиванку з рук у справжніх майстринь-вишивальниць, для яких ручна праця – основний заробіток.

Джерело фото: biser.info.

Що можна купити: тканину та нитки для вишивання, одяг, сумки, пояси, українські вінки, рушники, скатертини та безліч іншої вишитої всячини.

Рибний ринок на Світязі

Чим унікальний: Світязь, будучи рибним царством, звичайно ж, повинен мати місце, де можна придбати різноманітні дари озерних глибин. На місцевому ринку під критими навісами представлено все розмаїття водних мешканців. Приходити сюди краще в першій половині дня, коли товар ще зовсім свіжий. Від кількості представленої тут рибної продукції розбігаються очі. Крім живої риби, на базарі можна купити вже готову страву, щоб не обтяжувати себе зайвими кулінарними клопотами.

Джерело фото: ukrseminar.kiev.ua.

Що можна купити: різні види риб, у тому числі вугрів і раків, зроблених за різними рецептами, у копченому і в’яленому вигляді.

Ринок «Привоз», Одеса

Чим унікальний: знаменитий одеський «Привоз» – це один з найбільших і найстаріших з нині діючих продовольчих ринків у Європі. Його історія починається з 1827 року. Не будучи першою торговою точкою в місті, він швидко став головним ринком, а потім і символом Одеси. Відвідування «Привозу» – одна з основних складових знайомства з неперевершеним колоритом Перлини біля моря. Торгуватися тут не вважають за негоже, адже для одеситів це хороша можливість позмагатися у дотепності.

Джерело фото: zn.ua.

Що можна купити: фрукти і овочі, м’ясо, великий вибір риби і морепродуктів.

Барабашово, Харків

Чим унікальний: ринок «Барабашово», він же Барік, він же Барабан або Барабашка – один з найбільших речових ринків Східної Європи, у світі посідає 14-те місце. Деякі приїжджі помилково вважають, що «Барабашово» – це окремий населений пункт. Не дивно, розміри гіганта становлять 80 гектарів, а кількість покупців разом з працівниками ринку доходить до 300 тисяч. Такий базар за день не обійти, навіть місцеві жителі не орієнтуються тут на 100%.

Джерело фото: barabashovo.ua.

Що можна купити: все, від дешевого китайського ширвжитку до брендового одягу, взуття та аксесуарів, сантехніку, текстиль, будматеріали та багато іншого.

Сувенірний ринок на Андріївському узвозі

Чим унікальний: кажуть, що у кожному місті є особлива площа або вулиця, де збираються різні творчі люди, художники і майстри на всі руки. Наприклад, у Парижі таке місце має назву Монмартр, а для Києва таким своєрідним Монмартром став сувенірний ринок на Андріївському узвозі. Тут щодня збираються продавці, багато з яких є авторами виставленої на продаж продукції.

Джерело фото: panoramio.com, автор: Vladimir Voronov 37.

Що можна купити: різну сувенірну атрибутику, предмети мистецтва, прикраси, унікальні речі ручної роботи і т. д.

7-й кілометр – найбільший ринок у Європі

Чим унікальний: це найбільший промтоварний ринок не тільки в Україні, але і в Європі. Насправді «7-й кілометр» – неофіційна назва, яка вказує на те, що ринок знаходиться на відстані 7 км від Одеси. Він має офіційну назву – ТОВ «Промтоварний ринок». Відлік його історії починається з 1989 року. Тут, на полі, де вирощували кукурудзу, почали торгувати дефіцитними товарами, за якими незабаром кинулися одесити. Сьогодні «7-й кілометр» займає територію розміром близько 110 гектарів, з яких – 75 вже забудовано і близько 40 підлягає освоєнню.

Джерело фото: panoramio.com, автор: Irina Tkach.

Що можна купити: все, починаючи від продовольчих товарів і закінчуючи побутовою технікою.

Косівський базар

Чим унікальний: Косів – неофіційна столиця карпатських сувенірів. Місцеві горяни-майстри здавна славилися своїми талантами, тому косівські вироби мають такий великий попит. Якщо помітите автентичний карпатський сувенір на будь-якій торговій лавці України, будьте впевнені, що він пройшов через косівський ринок і був виготовлений на Косівщині або на іншій прилеглій гірській території. Сам базар являє собою найбільший ярмарок у Прикарпатті, слава про який давно вийшла за межі України.

Джерело фото: brenik.livejournal.com.

Що можна купити: одяг, взуття, кераміку, ткані вироби, вироби з овечої вовни, дерева, шкіри, заліза і різноманітні предмети гуцульського декоративно-прикладного мистецтва.

Бессарабський ринок у Києві

Чим унікальний: торгувати тут почали задовго до появи Бессарабського ринку, або Бессарабки. У 1912 році це місце вирішили облагородити, спорудивши перший критий ринок у Києві, який до того ж є одним з найстаріших. Кажуть, що назва «Бессарабка» пов’язана з босотою, яка постійно вешталася в районі сучасного базару. Що ж, сьогодні Бессарабський ринок став своєрідним брендом, і якщо вам потрібні продукти найвищої якості, то потрібно приходити сюди.

Джерело фото: andy-pix.livejournal.com.

Що можна купити: всілякі продовольчі продукти вищого ґатунку.

Калинівський ринок у Чернівцях

Чим унікальний: Чернівецьку «Калинку» місцеві жителі вважають родоначальником всіх вітчизняних речових базарів. Він входить до топ-10 найбільших ринків України, хоча за розмірами не зрівняється з харківським Барабашово або 7-м кілометром в Одесі. Його площа складає трохи більше 30 гектарів. Але головна відмітна особливість Калинівського ринку в тому, що він є власністю міської громади. Це єдиний великий оптово-роздрібний ринок у країні, який не став чиєюсь приватною власністю. Цей факт є предметом гордості міської влади.

Джерело фото: panoramio.com, автор: andrei-pilot.

Що можна купити: починаючи від продуктів харчування, закінчуючи одягом, дитячими іграшками та запчастинами для автомобілів.

 

Одеська «Староконка»

Чим унікальний: «Староконка» почала своє існування в 1832 році. Тут торгували різною рогатою худобою і кіньми, звідки і взялася назва, яка навічно закріпилася за цим базаром. Сьогодні він перетворився в головний «блошиний» ринок України, що розкинувся на кілька кварталів. Торгують тут прямо на асфальті, розклавши весь свій крам на імпровізованих прилавках-покривалах. Серед гір різних дрібничок можна знайти справді унікальні, раритетні екземпляри, треба тільки гарненько пошукати.

Джерело фото: panoramio.com, автор: Володимир Ярмолюк.

Що можна купити: радянську атрибутику, антикваріат, посуд б/в, одяг секонд-хенд, колекційні предмети, старі книги і т. д.

Речовий ринок у Хмельницькому

Чим унікальний: Хмельницький речовий ринок – символ міста і найбільший базар у західній частині України. У той час, коли тут працювали нічні торгові лавки, до Хмельницького організовувалися цілі шоп-тури з трансфером і харчуванням. Сьогодні нічну зміну скасували, але як і раніше, сюди їдуть натовпи людей. Напевно, через це місцеві жителі звикли називати ринок «хмарою» або «товкучкою». Заблукати серед численних прилавків дуже легко, тому уважно стежте за тим, куди і звідки ви йдете.

Джерело фото: panoramio.com, автор: sergey01.

Що можна купити: все, що завгодно, крім, хіба що, вертольота або танка.

Харківська книжкова балка

Чим унікальний: книжкова балка в Харкові почала свою історію в 1919 році. Її першочерговим завданням було впорядкувати стихійну торгівлю друкованою продукцією у місті. Але, незважаючи на всі зусилля надати цьому ринку цивілізованого вигляду, балка все одно має два обриси. Перший – сучасний ринок з критими павільйонами, де можна придбати свіжі видання і різноманітні офісні дрібниці, другий – барахолка, де прямо з рук збувають раритетні книги і антикварні дрібнички.

Джерело фото: kharkivlive.com

Що можна купити: різноманітну друковану та поліграфічну продукцію, канцтовари, іграшки, сувеніри, розвиваючі ігри для дітей, програмні продукти для ПК та інші супутні товари.