Будівництво житла для ВПО в Івано-Франківську: дискусія навколо намірів


Після початку повномасштабної війни серйозним викликом для громад, віддалених від лінії фронту, стала необхідність приймати внутрішньо переміщених осіб. Тимчасові прихистки — не ідеальне рішення, але свого часу воно було оперативною реакцією на гостру нестачу житла.

Втім, у таких прихистках не можна забезпечити всі потрібні побутові умови. Саме тому міська влада Івано-Франківська розглядає варіант будівництва нового житла, пише ОПОРА.

Принаймні про це може свідчити рішення міської ради «Про залучення гранту від Північної екологічної фінансової Корпорації (НЕФКО) для фінансування проєкту «Житло для внутрішньо переміщених осіб в місті Івано-Франківську». 

Це рішення викликало хвилю дискусій у процесі прийняття. Зокрема, активно обговорювали місце, попередньо визначене під будівництво житла для ВПО. За повідомленнями ЗМІ, ним мав стати Хриплинський промвузол у селі Микитинці Івано-Франківської громади. Застереження щодо будівництва на цьому місці висловив староста села Хриплин Роман Соколик: «Будівництво житлових багатоповерхівок істотно вплине на господарську діяльність підприємств, що там розташовані. Більшість видів діяльності, особливо виробничих, уже не дозволятиметься через близькість до житлової забудови, і це зруйнує саму Хриплинську промислову зону, бо відкриє можливість іншим будівельним організаціям також зводити будинки на цих земельних ділянках». 

Свої зауваження висловлював і Богдан Пукіш, керівник підприємства «Пресмаш», розташованого в промвузлі. Серед аргументів «проти» він назвав безпосередню близькість потенційно збудованого житла до промислових об’єктів. Староста села Микитинці Ірина Паращук в ході обговорення проєкту рішення пропонувала взагалі зняти це питання з розгляду сесії.

Якщо у міськраді точилися дискусії щодо місця будівництва, то під фейсбук-дописом місцевого депутата Олексія Петечела коментатори порушували питання щодо процедури розподілу цього житла, а також зауважували, що намір компактно поселити ВПО створює виклики для їхньої інтеграції у місцеву громаду.

Згодом міський голова Івано-Франківська повідомив, що провів громадське обговорення з цього приводу. «На зустріч прийшли мешканці та старости Микитинців, Хриплина, а також люди з Луганського, Херсонського хабу, представники центру підтримки людей з Маріуполя, представники релокованих університетів. Вислухали кожну сторону, аби взяти до уваги всі думки. Відрадно, що в принципі жодна з громад не проти житла для переміщених осіб. Викликало занепокоєння у громади, що буде якщо відновиться робота підприємства поруч, яке зараз не працює. Чи не є засторогою те, що ця територія в промисловому районі. Проте, згідно ЗУ саме для будівництва тимчасового соціального житла ці обмеження знято», — резюмував у фейсбуці Руслан Марцінків.

Щоб ширше розгорнути тему, беручи до уваги її передісторію, ОПОРА звернулася за коментарями до представників спільнот ВПО «Я — Херсон» Володимира Клюцевського та «Я — Маріуполь» Ольги Крохмальової. 

Як ви оцінюєте рішення місцевої влади залучити грантові кошти НЕФКО для будівництва житла для ВПО у Івано-Франківську?

Володимир Клюцевський:

Позитивно, адже залучити кошти МТД (міжнародної технічної допомоги — ред.) — це грамотна ініціатива як для підтримки громадян, так і для економіки міста.

Ольга Крохмальова:

Позитивно. Ми вважаємо, що будівництво житла не лише покриє якусь частку потреб ВПО, а й стимулюватиме розвиток інфраструктури в районі новобудов.

Наскільки суттєво будівництва цього житла вплине на розв’язання проблеми забезпечення житлом ВПО у Івано-Франківську?

Володимир Клюцевський:

Суттєво не вплине, але дозволить розмістити 700 людей у кращих умовах, а в разі успішної реалізації може мати подальше фінансування від міжнародних донорів.

Ольга Крохмальова:

Відповідь залежить від кількості ВПО, забезпечених житлом, пропорційно до кількості ВПО, які цього житла потребують.

Які категорії ВПО, на вашу думку, мали б першочергово отримувати таке соціальне житло і на яких умовах його мали б надавати — у власність чи в тимчасове користування?

Володимир Клюцевський:

Таке житло має бути соціальним і надаватися на тимчасовій основі до повернення ВПО до власної домівки або до отримання постійного житла в новобудовах у післявоєнний період. Перш за все слід заселити багатодітні сім‘ї ВПО, в яких є учасники бойових дій, а також сім‘ї ВПО з дітьми, які втратили годувальника у бойових діях.

Ольга Крохмальова:

Першочергово мають отримувати житло ВПО, які стоять у чергах на житло. На нашу думку, спершу право на житло повинні мати ВПО, в яких зруйноване житло, про що вони подали повідомлення в «Дії». Також отримання житла може бути пов’язане з датою постановки на квартирний облік: що раніше подана заява, то більше шансів на отримання житла.

Чи прийнятним для вас є місце, де влада планує будувати соціальне житло для ВПО, чи, можливо, варто розглянути альтернативні варіанти?

Володимир Клюцевський:

Варіант більш-менш прийнятний через близькість до транспортного сполучення та наявність комунальних комунікацій. Однак це не найкращий вибір для комфортного життя.

Ольга Крохмальова:

Цей варіант прийнятний. Головне, щоб була транспортна та інша інфраструктура (комунікації, дитячий садок, школа).

Компактне проживання спільноти відокремлено від решти громади створює виклик щодо повільної інтеграції в місцеву громаду. Як ви плануєте долати цей виклик?

Володимир Клюцевський:

Інтеграція ВПО в місцеву громаду вимагатиме багато часу, де б вони не жили. Найшвидше це відбуватиметься через заклади освіти, культури, релігійні заклади тощо. Найбільше турбує, що при виборі місця забудови брали до уваги й також намагання відокремити ВПО від місцевих жителів, враховуючи небажання багатьох містян жити поруч із переважно російськомовними переселенцями.

Ольга Крохмальова:

Не дуже зрозуміло, чому складається враження, що це проживання відокремлене від решти громади. Тому що діти будуть ходити в ті самі освітні заклади, що й місцеві, дорослі працюватимуть також разом з місцевими мешканцями. До того ж кількість мешканців закладу компактного проживання не настільки велика, щоб можна було казати про відокремленість.

Координатор ОПОРИ в Івано-Франківській області Остап Матківський звернувся до міського голови із запитом про те, скільки сімей ВПО проживають у тимчасових прихистках і потребують житла, скільки сімей зможуть отримати житло, якщо буде отримано грант від НЕФКО, яким критеріям мають відповідати ВПО, щоб отримати соціальне житло. Крім того, ми попросили пояснити, чи надаватимуть це житло у власність, чи в тимчасове користування, а також чи розглядає міська влада альтернативні варіанти місця будівництва житла для ВПО тощо. На момент виходу матеріалу відповіді на запит не отримано.

Довідково: Проєкт “Промоція соціальної згуртованості у громадах та посилення демократичних цінностей” реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED). Його мета на локальному рівні — допомогти місцевому самоврядуванню напрацювати якісні рішення для розв’язанняконкретних проблем, які виникли під час та після війни, а також забезпечення належних умов для кожного мешканця громади. Проєкт спрямований на підвищення соціальної єдності, посилення впливу громадянського суспільства на місцевому рівні та залучення неурядового сектору до подолання наслідків війни. На цьому етапі проєкт реалізовується у трьох цільових громадах (Івано-Франківськ, Львів, Рівне).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!