Будуть і морози, і тепло: синоптики розповіли про майбутню зиму


Синоптики кажуть, що цьогорічна зима не матиме довготривалих періодів з сильними морозами, як це було раніше.

Якою буде прийдешня зима? Це питання завжди цікавило українців, а тепер, під час війни й очікуваних проблем із опаленням та електрикою, — тим більше. Втім синоптики заспокоюють, тривалі періоди з сильним морозом малоймовірні, пише Бліц-Інфо.

За прогнозами синоптиків з 22 листопада, українці можуть готуватися до нової хвилі потепління.

Як повідомили в "Укргідрометцентрі", грудень буде найтеплішим місяцем нинішньої зими. Найбільш холодним місяцем місяцями будуть кінець січня та початок лютого. Саме тоді можливі ультраполярні вторгнення холодного повітря.

"Середня температура зимового періоду (грудень-лютий) очікується на 1-2 градуси вищою за норму. Ймовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з мінімальною температурою -25..-30 градусів в Україні є дуже низькою. Здебільшого ймовірні короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб, коли мінімальна температура вночі становитиме -15…-20 градусів на північному сході країни до -26 градусів",- кажуть в гідрометцентрі.

Варто зауважити, що у другій половині грудня в Україні обіцяють значне потепління. Температура повітря підійметься до +10 градусів, а дні будуть яскравими й сонячними.

Період потепління триватиме з 22 по 25 грудня. У ці дні синоптики обіцяють до +10 градусів в Одесі та до +11 градусів у Миколаєві, Херсоні та Криму. Ніякого натяку на сніг всередині першого місяця зими не буде. Лише наприкінці грудня можливий сніг з дощем. У західних областях максимально температура прогріється до +9 градусів. Тобто потепління буде, але не таке значне, як на півдні України. Крім того, в останні дні грудня на заході прогнозують морози.

За словами керівника відділу метеопрогнозів "Укргідрометцентру" Владислава Білика, кількість опадів буде в межах середньостатистичних показників.

"Снігових заметів не буде. Адже в Україні сніговий покрив, то сходить, то знову з’являється. Щобільше - наша країна переходить в європейський клімат зими, яка завжди була на території східної Європи. Вже тривалий час у південній частині України за всю зиму не буває стабільного снігового покриву. Найбільш сніжні наші області західні та північні. Найдовше та найчастіше сніговий покрив зберігається у них. Сніг зимою буде. З більшою ймовірністю, у цих регіонах", - розповів синоптик. 

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометінституту ДСНС та НАН України Віра Балабух вважає, що цьогоріч тривалі періоди з сильним морозом малоймовірні. 

Очікується, що січень буде найхолоднішим місяцем цієї зими. Однак, запевняє синоптик, лякатися не варто. Середньомісячна температура в січні може на 2 градуси перевищувати кліматичну норму й коливатись у межах від +1+2 градуси на півдні країни до -2-3 — на північному сході та сході. 

У грудні середньомісячна температура може коливатися від -1-2 до +3 градуси і вище. При цьому на значній території країни, за винятком північних, східних областей і Карпатського регіону, середня температура повітря у грудні може бути додатною — від 0 до +3. 

У лютому теж буде не дуже холодно: середня за місяць температура повітря коливатиметься від +2 на півдні до -2 — на північному сході. Від′ємна середня температура в межах від 0 до -2 і нижче буде характерна у грудні лише для північних, центральних, східних областей країни та високогір’я Карпат.

Оскільки на значній частині території України переважатимуть плюсові температури, то й опади очікуються у вигляді дощу та мокрого снігу.

До теми: Якою буде цьогорічна зима? Прогноз синоптика

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!