Було 41, а стало 60. На Прикарпатті значно побільшало мільйонерів


Прикарпатці задекларували 1,6 мільярда гривень доходів. Податківці підсумували кампанію декларування доходів громадян

Понад 1 мільярд 600 мільйонів гривень доходів, отриманих у 2022 році, задекларували мешканці Прикарпаття з початку року та відповідно зобов’язалися сплатити понад 83 мільйонів гривень ПДФО та військового збору. На сьогодні ними вже сплачено до бюджету більше 53 мільйонів гривень. Про підсумки кампанії декларування доходів – 2023 інформувала громадськість начальник Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Ірина Столярик під час пресконференції.

Загалом, каже очільниця податкової служби в області, мешканці Івано-Франківщини подали майже 5,5 тисяч декларацій та нагадує, що вказані в деклараціях суми податкового зобов’язання громадяни мають сплатити до 1 серпня поточного року.

Що ж до доходів, які найчастіше декларують прикарпатці, аналізує Ірина Столярик, то тут традиційно спадщина чи подарунки. Саме такий вид доходу зазначили громадяни майже у 600 деклараціях, загальна сума доходу за ними склала 123 мільйона гривень.

Ще пів тисячі громадян відзвітували про продаж рухомого та нерухомого майна, задекларувавши 51 мільйон гривень. Від здавання в оренду нерухомого майна прибутки 477 громадян склали майже 18 мільйонів гривень. Інвестиційний прибуток у сумі більше як 150 мільйонів гривень задекларували 55 фізичних осіб. Сотня осіб задекларували дохід, який отримали за межами України, і він складає 311 мільйонів гривень. Також 209 декларантів після списання кредитної заборгованості задекларували понад 3 мільйона гривень додаткового блага.

Зросла цього року, за словами Ірини Столярик, і кількість мільйонерів. Так, за підсумками кампанії декларування доходів – 2023, 60 осіб задекларували доходи понад 1 мільйон гривень, тоді як 2022 року таких декларантів було 41 особа. Загальна сума задекларованих прикарпатськими мільйонерами доходів склала 912 мільйонів гривень, очікувана сума податкових платежів до бюджету складає 65 мільйонів гривень.

До речі, більш як половина таких декларантів (32 мільйонери) є мешканцями Івано-Франківська. А от рекордну суму доходів, а це майже 300 мільйонів гривень доходу, задекларував мешканець Галицького району, з них 139 мільйонів гривень – іноземні доходи. Варто зазначити, що на сьогодні цей громадянин вже сплатив до бюджету майже 15 мільйонів гривень податків і зборів.

Під час пресконференції Ірина Столярик нагадала громадянам і про їх можливість до 31 грудня 2023 року скористатися правом на податкову знижку за витратами, які були понесені у 2022 році. На сьогодні вже понад 2,5 тисячі осіб скористалися цим правом та задекларували на повернення від держави понад 10 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, з них вже більше 4 мільйонів гривень повернуто платникам. В основному до складу витрат громадяни відносили витрати на власне навчання або навчання членів сім’ї першого ступеня споріднення та витрати на іпотечне кредитування.

І хоча деклараційна кампанія уже завершилася, залучення громадян до декларування триває й надалі, стверджує податківець. Так, податковими інспекторами на постійній основі проводиться аналіз даних по фізичних особах, які мають у власності нежитлову нерухомість більше 100 кв.м та ймовірно здають її в оренду без сплати відповідних податків до бюджету. Так, станом на 1 червня цього року уже надіслано громадянам 605 повідомлень про необхідність задекларувати отримані доходи від надання нежитлового майна в оренду. За результатами проведеної роботи подали декларації про майновий стан та доходи 130 громадян на суму 712 тисяч гривень.

Ще одним напрямком роботи керівник ГУ ДПС в області називає аналіз даних фізичних осіб, які мають у власності більше 5 об’єктів житлової нерухомості і також ймовірно здають її в оренду, не сплачуючи відповідні податки до бюджету. Зокрема, станом на сьогодні потенційним декларантам надіслано 290 повідомлень про необхідність задекларувати доходи від надання житлового майна в оренду. Результат – 49 поданих декларацій про майновий стан, в яких задекларовано 97 тисяч гривень доходів.

Також Ірина Столярик подякувала усім громадянам Івано-Франківщини, які свідомо та добровільно задекларували отримані торік доходи, чим звісно підтримали державу у нелегкий для неї воєнний час, адже як зазначав Альберт Ейнштейн: «Прагніть бути не лише успішною людиною, а й цінною».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!