Державною таємницею стала сума, необхідна для ліквідації катастрофи у Домбровському кар’єрі


Нещодавно Домбровський кар’єр вкотре змусив про себе заговорити. У Калуші оголошено помаранчевий рівень екологічної загрози. Що насправді зараз відбувається на кар’єрі, чи є ще можливість запобігти лихові і скільки на це потрібно коштів? Про критичну екологічну ситуацію, яка вийшла з-під контролю людини та можливі варіанти запобігання лихові, ідеться у сюжеті ZIK.

15 мільйонів тонн хімічної отрути у кар’єрі поблизу Калуша — спадок колишнього калійного виробництва. Яку ніхто останні тридцять років не утилізовував. Надзвичайною ситуацією на Домбровському кар’єрі вкрай занепокоєна Молдова, якій забруднення Дністра загрожує втратою джерел водопостачання та знищенням плантацій виноградників. Фінансові претензії Молдови до України за завдані збитки можуть сягнути мільярдів доларів, а це стане великим ударом по міжнародному іміджу України.

З’ясувалося, що Домбровський кар’єр був місцем для захоронення хімікатів I-го класу небезпеки. Зараз проби води та грунту там дають тисячні перевищення гранично допустимих концентрацій, зокрема, по гексахлорбензолу, ртуті та свинцю. Отрутохімікати могли вступити у взаємодію із калійними розсолами і за кілька місяців, максимум рік, можуть просочитися у водоносні горизонти річки Лімниця, найчистішої річки Європи.

А допоки науковці не визначаться зі шляхами подолання проблеми, централізованого фінансування не буде. Ще наприкінці червня у затопленій північній частині Домбровського кар’єру науковцями виявлено відкритий карстовий канал, із якого витікає скаламучений потік, який щодня збільшується. Якби сталася повінь, то це могло б спричинити утворення яру між річкою Сівкою та кар’єром. Тому загроза витікання отрутохімікатів змушує владу критичніше глянути на свою безпорадність. Щойно поїхали нардепи з екологічного комітету Верховної Ради та урядової комісії, як завтра до Калуша очікується приїзд наступної комісії, очолюваної першим віце-прем’єром Юрієм Бойком. Управлінці-екологи мають надію, що цьогоріч повені не буде, а тому ситуацію не трагізують. Можливо – для запобігання паніки серед населення.

Василь Головчак, перший заступник директора Департамент екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА:
“Якщо такий нормальний, середній рік, як в нас були попередні роки, то це десь порядку – до року, коли можна ще зробити запобіжні заходи”

Усі речовини, якщо потрапляють у водоносний горизонт, рухаються у напрямку підземного стоку, тобто — у напрямку міста. Очікується потрапляння розсолів у водоносний горизонт, а відтак – засолення криниць — це, зрештою, уже подекуди відбулося. Солені води уже нині рухаються у напрямку водозаборів, несучи за собою й інші речовини. Цей процес ніхто не контролює.

Юрій Садовий, заступник директора ДНДІ галургії:
“В Лімниці поки що не зафіксовано підвищення солоності, але в прибережній частині + вже цього року зафіксовано зростання хлоридів у 3-4 рази проти природнього фону і гранично допустимого”,

Запрошені урядом експерти із екологічної місії ООН за короткий проміжок часу і об’єктивно розібралися у ситуації.

Міхаїл Малков, експерт екологічної місії ООН (Росія):
“Майже маємо другий Чорнобиль, бо 10 мільйонів чоловік зараз проживає в можливому ареалі забруднення. Вісімдесять відсотків Молдови, всьо Придністров’я, Трансністрія, Одеська, Івано-Франківська, Чернівецька, Хмельницька область 120 кілометрів – фактично живляться дністровською водою і фактично вся іригація, всесільське господарство іде з дністровської води”.

Особливо обурив міжнародного експерта та науковців незаконний бізнес місцевих мешканців, які металошукачами вишукують у хімічних відходах металеві бочки, токсичну отруту з яких висипають, а метал здають на пункти прийому металобрухту.