Дмитро Шлемко: «На порядку денному – відставка Уряду»


В Україні та Івано-Франківську, зокрема, тривають протестні акції.

Як розповів кореспонденту «Бліц-Інфо» Народний депутат України Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Дмитро Шлемко, на «Євромайдані» в столиці панують очікувально-агресивні настрої .

Все те, що відбулося навіть і вчора , коли «тітушки» били простих людей і повторювали, що «ми вам покажемо майдан» - це ознака того, що агресія до українців, людей які хочуть змінити ситуацію в Укараїні, просто жахлива. Ми чекаємо завтрашнього дня, засідання Верховної Ради, де висунуто питання стосовно покарання керівників, тих що давали вказівки бити особовому складу мітингуючих і тих хто був на площі. Також звичайно на порядку денному – відставка Уряду, для чого необхідно 226 голосів, тому сьогодні триває процес пере форматування більшості і в мене таке відчуття, що завтра набереться 226 голосів, адже багато хто з Партії регіонів після цих подій готовий перейти уже в нову більшість.

Як оцінюєте дії влади?

Уряд сьогодні заблокований, він нічого не може робити, адже не має легітимності. Що ж стосується Президента, він в очікуванні. Радників у нього багато і частина з них радила бити мітингувальників і розігнати майдан, а інші радять прийняти жорстке рішення і покарати певних керівників, аби заспокоїти таким чином суспільство. Президент, як завжди, сам прийняти виважене рішення не може і навіть не готовий зустрітися з керівниками майдану та лідерами опозиції для того, щоб вислухати  їхні вимоги, а вимоги прості – відставка Уряду. Що буде робити Гарант, наразі невідомо.

Які Ваші прогнози стосовно розвитку ситуації, яка склалася в країні?

Якщо судити по тому, що абсолютна більшість українців  має чітку позицію, щодо розвитку країни, а мітингувальники мають чіткі вимоги, то однозначно люди готові стояти до кінця. Важливо і те, що «Євромайдан» підтримали мешканці столиці. Вчорашній мітинг показав, що мешканці столиці вийшли на «Євромайдан» активніше ніж на помаранчеву революцію. З усіх областей України, в тому числі значна кількість людей зі Сходу, прибувають до столиці та приєднуються до «Євромайдану». Люди готові стояти до кінця і без перемоги вертатись додому не планують. Точка кипіння величезна, градус гніву такий, що люди готові стояти до останнього, аби позбутися цього «бандитського режиму». На майдані пліч-о-пліч старше покоління, молодь, підприємці, держслужбовці… Протестні акції тривають в усіх без виключення областях України, і проти них не застосовують силові методи, а це вже показник, того, що нам вдалося змусити владу рахуватися з народом.

Якщо порівнювати майдан 2004 року і нинішній «Євромайдан», що можете сказати, як учасник обох революцій?

Найбільша відмінність визначається в тому, що майдан у 2004 році був очікувано-романтичний, чекали, що месія прийде і буде перемога… Теперішній майдан очікувано-агресивний, тобто не просто очікує на якусь людину, а агресивно налаштований на зміну «бандитського режиму». Зовсім різні цілі у цих двох майданів. У 2004 році не було пролито жодної краплі крові, та навіть провокацій, а сьогодні бачимо як б’ють мирних мітингувальників. А все, через те, що теперішню владу  представляють бандити одного клану – «сім’ї». Люди зненавиділи «бандитський режим», а ненависть переростає в гнів, який буде тримати людей на майдані до перемоги.