До Болехова на Івано-Франківщині приїде перевірка з легалізації заробітньої плати


Підозріло низькими даними щодо середньої зарплати своїх найманих працівників підприємець ризикує привернути до себе увагу перевірників, які прийдуть з’ясовувати, чи справді, як подає він у податковій звітності, його бізнес неприбутковий або якщо й приносить якісь прибутки, то зовсім мізерні. А може, більшу частину заробітку тут виплачують людям «у конверті», аби менше перераховувати податків до бюджету чи внесків до Пенсійного фонду?

Про те, як у містах і районах реалізують Комплексну програму заходів з легалізації заробітної плати в Івано-Франківській області на 2013—2014 роки, вели мову на засіданні обласної комісії з легалізації зарплати, створеної розпорядженням облдержадміністрації від 18 березня 2013 року, пише "Галичина". 

Заступник голови ОДА Ігор Зварич, який очолює цю комісію, відзначив певні зрушення від початку її діяльності: кількість підприємств — юридичних осіб, які виплачують своїм працівникам середню зарплату нижче встановленого законом мінімального її рівня (1147 грн.), зменшилась на 16%, а от фізичних осіб-підприємців — лише на 7%. Заступник начальника головного управління Міндоходів в області Володимир Фалдина проаналізував розвиток відповідних тенденцій як загалом по області, так і в розрізі районів і міст. За час дії згаданої програми члени комісії виявили півтори тисячі неоформлених працівників і змусили роботодавців належним чином укласти з ними трудові угоди.

Отже, ті люди тепер матимуть право на отримання в старості пенсії. Найгірша ситуація на підприємствах — юридичних особах, які не включено до реєстру неприбуткових, у квітні була в м. Болехові, де 39,2% підприємств виплачували зарплату нижче мінімальної; у Калуському, Косівському, Рожнятівському районах, м. івано-Франківську таких підприємств 27—32%. Найбільша частка підприємців — фізичних осіб, які виплачують найманим працівникам зарплату нижчу мінімальної, — все в тому ж Калуському районі, в містах Калуші, Болехові, у Рожнятівському районі. Якщо по області середня зарплата працівника, яку виплачують на підприємствах — юридичних особах, котрі не включені до реєстру неприбуткових, зросла з 2 582 до 2 768 грн., то в Косівському районі вона становить лише 1 366 грн., у Снятинському — 1 614, у Коломийському — 1 630. А фізичні особи — підприємці збільшили середню зарплату своїм найманим працівникам, за даними ПФУ, лише на 21 грн. — до 1 171. Це по області, а, скажімо, в Калуському районі середня зарплата найманого працівника у квітні становила лише 1 023 грн., у Рогатинському — 1 040 грн. При зменшенні на 143 кількості підприємців, що перебували в «ризиковій зоні» по області, число таких навіть дещо збільшилось у м. івано-Франківську, на Косівщині, Долинщині, Снятинщині.

Статистичні показники щодо різних аспектів, пов’язаних з рівнем оплати праці, як бачимо, досить строкаті. Узагальнена ж їх оцінка дає найнижчі місця в рейтингу Калуському, Косівському районам, містам Яремчу, Калушу та Болехову — в це місто, на пропозицію і. Зварича, найближчими днями для вивчення ситуації виїде група на чолі з начальником управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів в області Петром Куликом. Загалом влада в питаннях легалізації зарплати вирішила діяти за методом «батога і пряника». Не тільки складуть для оприлюднення список 20 підприємств та підприємців — фізичних осіб, які платять своїм працівникам найнижчу в області зарплату, але й буде визначено також 20 найкращих за рівнем оплати праці суб’єктів господарювання. Таким підприємцям і керівникам підприємств у День підприємця вручать відзнаки облдержадміністрації та обласної ради, причому в їхніх трудових колективах.