До найдревнішого храму Галича на Прикарпатті завітали кавалери нагороди «Хрест Пантелеймона Цілителя»


В День святого Великомученика Пантелеймона, яке відзначають 9 серпня, молитися в храмах та монастирях, споруджених на честь святого стало доброю традицією. Одним із таких найстаріших храмів України є чинна церква святого Пантелеймона в селі Шевченкове, в Галицькому районі.

9 серпня до церкви Пантелеймона  завітали високоповажні гості серед яких: Василь Князевичем, заслужений лікар України, колишній Міністр охорони здоров’я  України,  Любомир Пиріг, доктор медичних наук, академік АМНУ та кавалери нагороди  «Хрест Пантелеймона Цілителя». Службу Божу відправив декан Галицького деканату УГКЦ отець-мітрат Василь Завірач та священики УГКЦ.  У богослужінні взяли участь представники районної та міської влади, медичної інтелігенції, жителі села Шевченкове.

На згадку про захід Василь Князевич подарував для церкви ікону святого Пантелеймона.

 

Довідково

В 2009 році з ініціативи Василиля Князевич, який очолював в той час Міністерство охорони здоров'я, вперше в історії України в сфері медицини було запроваджено найвищу відомчу нагороду Міністерства охорони здоров'я України - нагрудний знак «Хрест Пантелеймона Цілителя», яка стала вагомим стимулом як для молодих, так і досвідчених медиків на шляху до досягнення великої мети служіння людям.

«Хрест Пантелеймона Цілителя» вручається з благословення Предстоятелів трьох найбільших християнських Церков України -Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Православної Церкви Московського Патріархату та Української Греко-Католицької Церкви.

На сьогодні кавалерами нагороди є 25 відомих як в Україні, так і за її межами громадян України, а також іноземні громадяни, які сприяли розвитку галузі охорони здоров'я.