Домбровський кар’єр на Прикарпатті будь-якої миті може прорвати


Калуш - на порозі техногенної катастрофи. Домбровський кар’єр будь-якої миті може прорвати.

Як повідомляють "Паралеллі", тоді тонни отрути, накопиченої від видобутку калійної солі, потраплять у Дністер, Чорне море, а будинки селян підуть під землю.

«Це спричинить корозію споруд, комунікацій. Для держави, це може викликати резонанс міжнародний, оскільки ми знаходимося на площі водозабору річки Дністер. Відповідно, ці речовини, які потрапляють у водоносний горизонт і річкову мережу, вони стікають у кінцевому підсумку в Дністер. І це все потрапляє в Молдавію, адже відомо, що 80% Молдавії живиться дністровою водою», - пояснює заступник директора державного підприємств «Інститут галургії» Юрій Садовий.

Кар’єр почали переповнювати ґрунтові води. Отрута вже просочилася у криниці. Будинки у місті стоять над порожнинами шахт і один за одним провалюються під землю. На місці вирви ще не так давно було обійстя. Воно провалилося на 32 метри.

«Це провалля утворилося над однією з видобувних камер. Свого часу провалля заповнили пульпою, тобто розсолами з глинистими часточками, які повинні були би стабілізувати просадки і не допустити провалля», - каже Садовий.

Чотири вулиці міста та сусідні села ризикують піти під землю. У людей покосилися хати, стіни та фундамент тріскаються.

2010-го року проблему мали частково вирішити 50 мільйонів гривень, які держава виділила на консервацію кар’єру. Але гроші розікрали.

«На лаві підсудних опинилося 5 осіб. Троє із них – це є керівники приватної фірми. Зокрема, один директор та два заступники і також двоє посадовців івано-франківської облдержадміністрації. Прокурор у судовому засіданні вимагатиме реального позбавлення волі терміном до 10 років, а також конфіскацію майна», - каже прес-секретар обласного прокурора Людмила Гласова.

Тим часом до Калуша з’їжджаються різні експерти. Науковці спостерігають за процесом практично щодня. Ситуація класифікована як надзвичайна – державного рівня.