Голова Городенківської громади каже, що тариф на воду мав би бути вищим на 76%


В Україні діє мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення на час бойових дій і на пів року після їх завершення.

Втім, голови громад кажуть, що економічно обґрунтовані тарифи вже значно більші. Про це під час етеру на ОТБ Галичина повідомив голова Городенківської громади Богдан Кобилянський, інформує Бліц-Інфо.

"На сьогодні щоб тарифи на воду і водовідведення в громаді були обґрунтовані, нам треба їх підняти на 76%. Зараз тариф становить 35 гривень вода і 32 - водовідведення. По суті, водоканал працює на збиток. Ми розрахували нові тарифи, але розуміючи, що це ляже на плечі населення та бізнес, ми відмовилися від підняття цих тарифів. Можливо, що потім компенсація навіть ляже на міську раду, але така вже ситуація",- каже голова. 

Водночас в сусідній Коломийській громаді ситуація відрізняється і тарифи прийняті два роки тому досі економічно обґрунтовані. 

"Ми підняли тарифи до 38 грн за водопостачання і водовідведення у 2020 році. Тариф економічно обґрунтований і досі, тож ми вкладаємося в затрати. Працюємо над тим щоб збільшувати кількість споживачів і зменшувати втрати",- зауважив міський голова Коломиї Богдан Станіславський.

Як пояснив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, державі важливо було зайти в зиму з розумінням того, що тепло, світло і воду будуть постачати.

"Різницю у економічно обґрунтованих тарифах і тих тарифах які сплачує населення, відшкодовує держава. По загальних розрахунках - це 36 мільярдів гривень",- наголосив Стефанчук.

До теми: НКРЕКП планує ще раз розглянути питання щодо підвищення тарифів на воду для франківців

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!