Обмежені у можливостях: Голови п'ятьох прикарпатських громад поділилися планами на 2023 рік


Війна внесла багато корективів в життя громад. І якщо в перший рік війни всі громади думали, як вистояти, то вже зараз голови громад вважають, що пора думати про розвиток.

Про це очільники п’ятьох громад Вигодської, Городенківської, Солотвинської, Коломийської та Яремчанської розповіли під час етеру програми «Позиція Галичини», інформує Бліц-Інфо.

Як зауважив виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, прикарпатські громади дуже добре впоралися з викликами воєнного часу. Втім зараз час подумати про розвиток і наповнення бюджету.

«З початком війни була прийнята постанова Кабміну № 590, яка встановлює пріоритетність видатків. Перша і друга частина пріоритетності видатки на армію, зарплати, комуналку. І були заборонені капітальні видатки. Ми боремося, щоб дозволити громадам підвищити видатки на проєктно-кошторисну документацію. Адже сфера освіти і медицини передбачає ті, чи інші реконструкції, або будівництво інфраструктури, яка потрібна в тилу»,- каже Стефанчук.

Таку думку підтримав і очільник Коломийської громади Богдан Станіславський. За його словами, громади вже стабілізувалися, зрозуміли, як діяти і мають думати про майбутнє.

«Якщо ми не зможемо робити проєкти, то кошти будуть, але роботи не буде. Ми не зможемо їх використовувати на розвиток, а просто проїдати теж не вихід. Ми цей рік прожили в «лайтовому» режимі. Адже така ціна на електроенергію і газ точно не буде наступного року. А 590 постанова дозволяє використовувати кошти на енергоефективність: заміна вікон, дверей, утеплення , дахи, укриття – це все і так треба робити. Тому треба використовувати ці можливості. Прийде час і на капітальні видатки. Але при теперішній ситуації все рівно багато можна робити»,- вважає голова.

Втім, очільники громад зіткнулися і з проблемами через невідрегульованість деяких питань в цій постанові. Зокрема на цьому наголосив очільник Солотвинської громади Манолій Піцуряк.

«В четвер в Солотвинській громаді ми відкриваємо ЦНАП, але ви не можете уявити з якими проблемами ми стикнулися. Приміщення готове, штат набраний, але я не можу проплатити мільйон за ті послуги, які були виконані.. Я не можу проплатити кошти на придбання оргтехніки, а як ЦНАП має працювати без цього? Тому в 590 постанові треба відрегулювати питання, які йдуть для людей. Чому для ВПО ми можемо проплатити гроші, але для послуг у ЦНАПі, які також будуть отримувати ВПО, не можемо? Люди зробили роботу і чекають на свої гроші, а ми не можемо провести оплату. Тому я вважаю, що є певні перекоси в цій постанові»,- каже Піцуряк.

Та попри всі виклики, голови громад переконані, що цього року потрібно реалізувати хоча б ті можливості, які дозволяє законодавство.

Зокрема, голова Вигодської громади Микола Мацалак каже, що планує цьогоріч зосередити увагу на переході на альтернативні джерела енергії в комунальних закладах.

«Треба пробувати. Ми живемо в гірській місцевості, з газом не знаємо що буде, тому треба думати наперед, переходити на твердопаливні котли, палети і т.д. Цього року плануємо хоча б два заклади перевести»,- анонсував голова.

Зосередить свою роботу на підвищенні енергоефективності в громаді і очільник Городенки Богдан Кобилянський.

«Цього року хочемо працювати в декількох напрямках, які дозволяє 590 постанова. Перш за все це енергозбереження. Тому в планах утеплення, заміна дахів, вікон, дверей, опалювальні системи. Другий напрямок – закупівля техніки для комунальних підприємств. Хочемо щось купити, бо в автопарку є декілька одиниць техніки, яка вже добита. І третій напрямок – це дороги. Минулого року не було дорожнього фонду, в цьому році буде. Хочеться, щоб він був прозоро розділений між усіма громадами, бо дороги до населених пунктів у жалюгідному стані",- поділився голова.

У пріоритеті голови Коломийської громади Богдана Станіславського - реабілітації поранених військових.

"У нас лікарня на 100% заповнена. Друге – це енергоефективність. Ми вже поставили дві модульні котельні, які будуть керуватися з телефону. Ми у всіх закладах встановили датчики, які будуть показувати температуру. І найдешевше виходить, коли заклад сам є власником котельні. Тому такі модернізовані котельні наш головний пріоритет",- каже мер Коломиї.

Водночас, за словами голови Яремчанської громади Андрія Мироняка, цього року планують втілити в життя 20 проєктів.

«Йдеться про капітальне утеплення шкіл, дитсадків, дороги. Загалом хочемо втілити в життя ці 20 проєктів, які запланували з депутатами на цей рік»,- каже голова.

Поділився планами на 2023 рік і очільник Солотвина Манолій Піцуряк.

"В мене є мрія. Я б хотів цього року створити на базі нашого комунгоспу прототип маленького автодору в Солотвині. Хочемо придбати самоскид, грейдер, і самі ремонтувати місцеві дороги. Ми кошти заклали і хочемо спробувати. Також енергозбереження. Ми викупили в підприємця три котельні. Освіта, охорона здоров’я, культура – це є «три кити»на які ми будемо давати кошти",- каже очільник громади.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!