Економіст, Володимир Стефінін: Макроекономічна стабільність в умовах кризи


Найважливішим є те, що Україна зберегла макроекономічну стабільність в умовах світової економічної кризи. Не дивлячись на незначне скорочення ВВП в першому півріччі, що було притаманне не тільки Україні, а й іншим країнам Європи, Україна за допомогою переорієнтації економіки на внутрішнє споживання та підтримка програм імпортозаміщення.

Особливо значну роль в зростанні ВВП в другому півріччі відіграє АПК, де виробництво продукції зросло на 15% в порівнянні з 2012 роком. Це зумовлено тим, що цього року Україна зібрала один з найкращих врожаїв за роки незалежності. Це зміцнило позиції нашої держави на міжнародних продовольчих ринках. Саме про це під час нещодавнього спілкування з журналістами центральних каналів говорив і Президент України Віктор Янукович. Збільшення експорту принесе додаткові надходження до бюджету, а також дасть можливість аграріям закумулювати більше фінансових ресурсів для нарощування виробництва та технічне переснащення існуючих виробничих потужностей.

Стабільний курс національної грошової одиниці позитивно відзначився на довірі громадян до банківської системи, адже за 7 місяців цього року заощадження громадян зросли на 25% в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року. Наші люди збільшують споживання продукції, про що свідчить збільшення обороту в роздрібній торгівлі на 11% в 2013 році. Це також зумовлю і збільшенням реальної середньомісячної заробітної плати, яка станом на 1 серпня 2013 року становила 3222 грн.

Звичайно, в такі важкі часи приходиться постійно жити і працювати в режимі економії та оптимізації використання коштів, оперативно реагувати на зміни в законодавсті та нових умов діяльності.

Проведено податкову реформу, внаслідок якої скорочено кількість податків та зборів практично на половину з 44 до 23. Якщо в 2010 році кількість дозвільних документів налічувало вражаючі 1200 видів, то зараз ми маємо вже 141. В результаті реформи також скоротилась і кількість видів господарської діяльності для яких потрібно отримувати ліцензії. Також запроваджено електронну звітність.

Такі дії сприяли полегшенню роботи підприємств, які мають можливість більше часу приділяти безпосередній діяльності, а не витрачати його на відвідування різноманітних інстанцій.