«ЄРЦ» пропонує збирати плату за паркування автомобілів на прибудинкових територіях Івано-Франківська


В Івано-Франківську відбулися громадські слухання щодо проекту рішення «Про рух та паркування у житлових зонах Івано-Франківська». Ініціатором його виступило КП «Єдиний розрахунковий центр». Замість того, щоб зосередитись на наданні доброякісних комунальних послуг, керівництво «ЄРЦ» шукає нові джерела фінансових надходжень для свого підприємства. Неважко здогадатись, що за новації доведеться заплатити пересічним іванофранківцям.

Нові правила 
Проект регуляторного акта передбачає, що буде затверджено правила руху та паркування приватного транспорту в житлових зонах івано-Франківська. Як зазначено в додатку до проекту рішення — аналізі регуляторного впливу, цей нормативний акт дозволить збільшити пропускну спроможність транспортних шляхів, впорядкувати рух у житлових зонах, облаштувати та утримувати майданчики для паркування, а також встановлювати і демонтувати засоби обмеження руху.

В Україні діє чимало нормативно-правових актів, які регламентують правила дорожнього руху та паркування. Це закони України — «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій», «Про транспорт», «Правила паркування транспортних засобів», затверджені Постановою Кабміну №1342 від 3.12.2009 р., та інші. Однак ініціаторам слухань, очевидно, цього замало, оскільки вони переконані, що названі нормативні акти «врегульовують лише загальні принципи паркування та руху транспортних засобів без деталізації їх застосування в конкретному місті».

На запитання про те, чим паркування в івано-Франківську відрізняється від паркування в Києві, Львові чи Харкові, директор КП «ЄРЦ» Вадим Войтик не відповів. Зрештою, чітких відповідей на запитання було мало, але про це — далі.


Бо люди хочуть...
Вадим Войтик почав свою коротку доповідь з того, що ініціювати такі слухання КП «ЄРЦ» змусили численні скарги жителів. За його словами, люди звертаються до них з проханнями обмежити в’їзд у двори або облаштувати паркувальні майданчики на прибудинкових територіях, але не можуть вирішити це питання, оскільки відсутня нормативно-правова база для цієї діяльності.

«Цей проект є проектом сумління, коли громада зможе сама визначати, що їй потрібно», — сказав В. Войтик.

Отже, як ідеться у проекті правил руху та паркування, рішення про встановлення засобів обмеження чи зниження швидкості руху в житлових зонах ухвалює комісія з безпеки руху за поданням управителя житлового будинку чи колективної заяви власників. У разі, якщо комісія дозволить встановити «лежачий поліцейський», оплата вартості встановлення засобів обмеження чи зниження руху проводиться згідно з Положенням про пайову участь у поточному та капітальному ремонтах багатоквартирних житлових будинків. інакше кажучи, заплатити за встановлення таких засобів змусять жителів, які живуть у тому дворі.

Крім того, збори власників можуть вирішити влаштувати майданчик для паркування та встановити плату за паркування приватного автотранспорту. Розмір плати та порядок внесення її встановлюють чинний управитель («ЄРЦ», ОСББ, приватний ЖЕО) відповідно до рішення зборів власників. Здавалося б, усе нормально і демократично: жителі зберуться і самі вирішать брати чи не брати плату. Однак скільки мешканців потрібно, щоб прийняти таке рішення, не вказано.

Тобто виходить, що навіть кілька мешканців можуть прийти на збори і вирішити, що за паркування у дворі треба платити, і всі інші змушені будуть підкоритися. Як і у випадку з «лежачими поліцейськими», фінансування робіт з улаштування місць паркування також відбуватиметься на умовах пайової участі власників.  

Паркування в дворах врятує від краху?
Повернімося до зазначеного додатку до проекту рішення, який роз’яснює можливі наслідки прийняття нормативного акта.

Як йдеться в цьому документі, «подальше здійснення суспільних відносин у сфері паркування та руху в м. Івано-Франківську на підставі чинних нормативних актів може призвести до виникнення негативних наслідків».

Для суб’єкта господарської діяльності, який здійснює організацію та забезпечення паркування це може спричинити: неможливість надання доброякісних послуг, погіршення умов оплати для працівників підприємства, несвоєчасну сплату податкових платежів і найцікавіше — загрозу банкрутства підприємства.

Для населення «ЄРЦ» пророкує також багато негараздів: «зниження якості послуг з паркування, зниження пропускної здатності доріг, погіршення стану безпеки руху та інше». Закінчується список «страшилок» погіршенням екологічного стану. Цілком зрозуміло, що в разі встановлення платного паркування у дворах дороги не розширяться й автомобілі не викидатимуть менше CO2 в повітря. Єдине раціональне зерно у напрогнозованому — це збільшення надходжень КП «ЄРЦ» та його підрядників.

Однак у статуті цього комунального підприємства не передбачено послуги з паркування. Більше того, в місті працює КП «Сервіс-авто», яке і займається паркуванням. Вадим Войтик визнав, що до обов’язків КП «ЄРЦ» паркування не належить і підприємство не збирається цим займатись.

Тобто, як випливає з цього твердження, паркувальні майданчики віддадуть приватникам, які і будуть «вибивати» кошти з жителів. Своєю чергою, підрядники поділяться з ними та місцевим бюджетом, адже після змін у Податковому кодексі відрахування з підприємців, які займаються цим видом діяльності, істотно підвищились. Ч

ерез це КП «Сервіс-авто» навіть відмовилось від деяких своїх місць паркувань, які не давали потрібних надходжень. Враховуючи ці факти, можна не сумніватись, що плата за паркування буде неминуче високою. 


Жителі самі винні?
Ініціатори слухань визнають, що альтернатива цьому — залишити чинний порядок, тобто не ухвалювати новацій.

«Така альтернатива є неприйнятною, оскільки ситуація, що склалася, досить критична і потребує негайного вирішення, бо порушується режим та якість надання послуг», — сказано в додатку до проекту рішення.

Із КП «ЄРЦ» можна погодитись, що неоголошена війна за паркувальні місця у дворах вже давно триває. Причиною такого явища стало стрімке зростання кількості автотранспорту та різні порушення в забудові міста.

Не секрет, що протягом останнього десятиліття в місті майже повністю зникли автомобільні стоянки і на їх місці побудували житлові будинки. Де ставити автомобілі у щільно забудованих міських кварталах, ніхто тоді не думав, хоча архітектори зобов’язані були дотримуватись державних будівельних норм.

Вадим Войтик висловив свою думку стосовно цієї проблеми і вона знову ж таки вразила оригінальністю. Він зазначив, що в такому стані речей винні самі іванофранківці, які купують житло, але не задумуються над тим, де ставитимуть своїх «залізних коней». Як приклад, він навів ситуацію зі скандальною забудовою на вул. Мазепи 35-а. За його словами, іванофранківці самі не повинні купувати квартири в таких будинках, бо не будуть забезпечені паркувальними місцями.

Тобто замість того, щоб визнати прорахунки влади та архітекторів, Вадим Войтик знайшов черговий привід звинуватити жителів міста. 

Ініціативу запровадження платного паркування в дворах житлових будинків має затвердити виконком та сесія міської ради. Якщо пропозицію «ЄРЦ» буде підтримано, то Івано-Франківськ стане першим містом в Україні, яке збиратиме плату за паркування на прибудинкових територіях. Прийняти такий суперечливий акт його ініціаторам буде нескладно. Набагато важче буде пояснити мешканцям будинків, чому за те, що завжди було безплатним, тепер потрібно платити.

Юрій КРИВЕНЬ, "Галичина"