Фонд держмайна "розвів" прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів?


Нещодавно практично усі прикарпатські мас-медіа писали, що в Івано-Франківську, по вулиці Української перемоги, 34 (колишня Сахарова) виставлено для продажу на аукціоні будівлю Івано-Франківського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою».

В оголошені від Фонду державного майна йшлося, що продається єдиний майновий комплекс державного підприємства «Івано-Франківський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», загальною площею  1880 м кв. та земельною ділянкою 0,15 га, пише Правда.ІФ

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Адмінбудівля за адресою вул. Української перемоги (колишня Сахарова), 34

Аукціон викликав ажіотаж

14 травня відбувся аукціон, і охочих поборотися за «цілісний майновий комплекс» назбиралося аж двадцять троє.

Переможну ціну, яка перевищила стартову у 22 рази, запропонувало ТОВ “Готель арт менеджмент”.

Згідно аналітичного порталу YouControl, засновником ТОВ є Володимир Човганюк. Прикарпатському підприємцеві належить частка у ТОВ “Амбіком”, яке є найбільшим оператором у сфері харчування та розваг на території курорту “Буковель”. Компанія володіє ресторанами, об’єднаними під брендом “Сarte-l” — “Lucky Bull”, “Veranda”, корчмою “Фільварок”, пабом “Кухель” та розважальним центром “Бука”, пише zaxid.net.

Бізнес-партнером Володимира Човганюка є рідний брат народного депутата України Віктор Шевченко.

Вже після оголошення переможця стало відомо, що до складу єдиного майнового комплексу входять: адміністративний корпус (1 880,6 м², з них 840,5 м² передано в оренду Держгеокадастру), 5 од. автотранспорту, 553 од. рухомого майна (обладнання, меблі тощо), а також команда з 30 фахівців.

“Його приватизація — це можливість інвестувати в унікальний актив з потужним науковим потенціалом та вигідним розташуванням”, – анонсував аукціон голова Фонду держмайна України Віталій Коваль.

Але після перемоги Шевченка-молодшого та Володимира Човганюка, почали «випливати» деякі цікаві деталі цього аукціону.

Виявилося, що нові власники купили зовсім не те, на що сподівались…

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Новим власникам дісталась тільки невелика частина будівлі (на фото справа), без центрального входу

Як стало відомо Правда іф, на аукціон було виставлено тільки близько 40% будівлі від загальної площі адмінбудівлі за адресою Української перемоги, 34… Оскільки більша частина будинку вже давно належить приватному власнику, який перед аукціоном «потролив» потенційних учасників і почепив у центральному вході у приміщення (який теж належить йому) оголошення про те, що вказане офісне приміщення не продається.

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Оголошення на центральному вході в адмінбуділю

Власник другої частини навіть повністю зробив ремонт фасаду адмінбудівлі зі сторони вулиці Української перемоги, щоб вона мала естетичний та доглянутий вигляд.

На фото вище видно, що у частині яка перебувала у державній власності не замінено вікна, також видно як виглядає ця частина будинку зі зворотної сторони.

Загалом іншому приватному власнику належить основна частина будівлі.

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Та частина споруди, яка дісталася новим власникам

У якій до речі знаходяться такі комунікації, як світло, газ та вода. Фактично «новим» власникам було продано тільки «голі стіни», та ще й без центрального входу, який теж належить іншому приватному власнику.

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Вхід до тієї частини будівлі, яку придбали нові власники

Також земельна ділянка 0,15 га, яка була анонсована у договорі, належить до прибудинкової території усього будинку.

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Світлина з оголошення фонду Держмайна (центральний вхід, який належить іншому власнику вказаний на фото)

Окрім того, згідно існуючих договорів, нові власники не зможуть виселити орендарів «своєї» частини будинку до 2028 року, і не зможуть розірвати із ними договір оренди (так як це прописано у договорі), який обходиться орендарям аж у 0 гривень на 1 рік. Мова йде про Головне управління Держгеокадастру у Луганській області та Головне управління Держгеокадастру у Івано-Франківській області. Окрім того, вони будуть змушені ще й утримувати колектив із 30 осіб ще кілька місяців.

Загалом переможцям аукціону ця будівля обійшлась у майже 62 мільйони гривень. Про те ця сума не враховує ще 20% ПДВ та 3% інших зборів. А це в загальній сумі ще близько 15 мільйонів гривень.

Таким чином виходить, що Фонд держмайна України свідомо (чи не свідомо) ввів оману потенційних покупців і продав їм не зовсім те, що було анонсовано.

Фонд держмайна «розвів» прикарпатських бізнесменів на понад 75 мільйонів гривень?
Вигляд будівлі із тильної сторони

Про те потенційні переможці все ще можуть відмовитись від «незрозумілої» покупки. Але при цьому вони втратять близько 600 тисяч гривень гарантійного внеску…

Наша редакція з радістю опублікує позицію фонду Державного майна України, щодо цих торгів, якщо така позиція звісно буде.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!